Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Διακόπηκε έρευνα για χάπι κατά του AIDS

 
 Σταματά η δοκιμή χαπιού με στόχο την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό που προκαλεί το AIDS, που διεξαγόταν σε δείγμα χιλιάδων γυναικών στην Αφρική, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι προκύπτει κάποιο όφελος.

Οι γυναίκες που παίρνουν το σκεύασμα Truvada (true-VAH'-duh), το οποίο παράγει η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc., είναι εξίσου πιθανόν να μολυνθούν από τον ιό HIV, συγκριτικά με γυναίκες που παίρνουν ανενεργό φάρμακο (placebo), αποκάλυψε η προσωρινή ανάλυση των στοιχείων. Ακόμη κι αν η μελέτη συνεχιζόταν, δεν θα ήταν δυνατόν να καθοριστεί κατά πόσο τα χάπια συντελούν στην πρόληψη της λοίμωξης, δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρκετά προηγμένο στάδιο.

PostHeaderIcon Μια πόλη... καλοδέχεται τα πυρηνικά απόβλητα!

Μια πόλη... καλοδέχεται τα πυρηνικά απόβλητα! 
Μια μικρή πόλη της Σουηδίας δέχεται να λύσει το πρόβλημα της αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων. Πρόκειται για την πόλη Οστχαμαρ, λίγο έξω από την Ουψάλα, η οποία δέχεται - με το αζημίωτο βέβαια - να φιλοξενήσει κάτω από το χώμα της, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, 12.000 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τα 10 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

PostHeaderIcon ANGELINA...VUITTON

Ένα συμβόλαιο $10 εκατομμυρίων υπέγραψε η Αντζελίνα Τζολί για να πρωταγωνιστήσει στην καμπάνια -την έντυπη μόνο- του γαλλικού οίκου μόδας Louis Vuitton.
Η διεθνής καμπάνια θα φωτογραφηθεί από την σπουδαία Άνι Λίμποβιτς, η οποία βρίσκεται πίσω απ' όλες τις ατμοσφαιρικές εικόνες του διάσημου οίκου τα τελευταία χρόνια.

PostHeaderIcon Στα 354 ευρώ ο μέσος μισθός στη Σερβία

Στα 35.777 δηνάρια (περίπου 354 ευρώ) διαμορφώθηκε ο μέσος, καθαρός μισθός στη Σερβία το Μάρτιο, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση μ' έναν μήνα πριν.

Σε πραγματικούς, ωστόσο, όρους, η αξία του ήταν χαμηλότερη κατά 1,9%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σερβίας.

PostHeaderIcon Το μοναστήρι των «παπαροκάδων» κληρώνει στους πιστούς ένα Jeep!

moni_paparokadon 
Στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, γνωστό ως το Μοναστήρι των «Παπαροκάδων» φέτος αποφάσισαν να κάνουν έναν ξεχωριστό Πασχαλινό δώρο στους πιστούς, γράφει το thebest.gr
Έβαλε λοιπόν σε λαχειοφόρο ένα πολυτελέστατο Jeep αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πάντως, όπως φαίνεται, οι «Παπαροκάδες» αντιλαμβάνονται την δύσκολη οικονομική συγκυρία κι έτσι στην περίπτωση που ο υπερτυχερός δεν μπορεί να συντηρήσει το αυτοκίνητο, του έχουν έτοιμη την λύση.
jeep_paparokades
Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έχουν αναγράψει, ένα μήνυμα που τα λέει όλα: «Με ένα λαχνό των 2 ευρώ κερδίζετε αυτό το αυτοκίνητο. Εάν δεν θέλετε να το κρατήσετε μπορείτε να το πουλήσετε!».
jeep_paparokades2



PostHeaderIcon "Γιατί οι συσκευές σας ανιχνεύουν, χρησιμοποιούν, αποθηκεύουν, μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες ;”

 
Επιτροπή της βουλής των αντιπροσώπων, αρμόδια σε θέματα ιδιωτικότητας, επενέβη μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για καταγραφή δεδομένων από δημοφιλή smartphones. Η επιτροπή της βουλής των ΗΠΑ, έστειλε συστημένες επιστολές σε 6 κατασκευαστές κινητών συστημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των, Apple, Google και Microsoft. 

PostHeaderIcon Η 'Αγκυρα διαλύει το μνημείο για τη φιλία με την Αρμενία


Η Τουρκία άρχισε σήμερα τη διάλυση ενός επιβλητικού μνημείου που είχε ανεγερθεί σε ένδειξη της φιλίας με την Αρμενία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ύστερα από προτροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε συστήσει στη θέση αυτή να δημιουργηθεί ένα "ωραίο πάρκο".
Η εταιρία στην οποία ανέθεσαν οι αρχές της βορειοανατολικής πόλης Καρς τη διάλυση του "Μνημείου της Ανθρωπότητας" -- ενός γλυπτού από σκυρόδεμα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων, που παρουσιάζει ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο, με δύο πρόσωπα, το ένα να αντικρίζει το άλλο-- διέλυσε μια από τις κεφαλές του μνημείου.
Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008, κόπηκε, μετά αφέθηκε στο έδαφος με γερανό και θα τεμαχιστεί σε 18 κομμάτια που θα τοποθετηθούν σε μια αποθήκη της δημαρχίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


PostHeaderIcon Φουκουσίμα: αμερικανικά ρομπότ ελέγχουν για διαρροές στον Αντιδραστήρα 4

Ειδικά ρομπότ αμερικανικής κατασκευής θα ελέγξουν τη δεξαμενή χρησιμοποιημένων ράβδων του Αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, με σκοπό να εντοπιστούν ρήγματα προτού ξεκινήσει η διαδικασία ψύξης με νερό.
Δύο Packbots της iRobot Corp. θα εισέλθουν στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων ράβδων που στεγάζουν το δοχείο πίεσης με σκοπό να εντοπίσουν πιθανές διαρροές. Το ένα ρομπότ θα εκτελεί τις μετρήσεις και το δεύτερο θα έχει ως αποστολή τη μετάδοση των πληροφοριών.

Τα ίδια ρομπότ είχαν χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις στους Αντιδραστήρες 1 και 3 στις 17 και 18 Απριλίου αντίστοιχα.
Η διαδικασία άντλησης ραδιενεργού ύδατος από το πυρηνικό σύμπλεγμα συναντά νέες καθυστερήσεις, καθώς ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco είχε επικεντρωθεί στον Αντιδραστήρα 2, ο οποίος θεωρείτο ο πλέον ραδιενεργός, επιδεινώθηκε η κατάσταση στους Αντιδραστήρες 3 και 4, όπου το επίπεδο των υδάτων στα υπόγεια των τουρμπινών τους ανέβηκε κατά το τελευταίο δεκαήμερο.
Εντωμεταξύ, αγρότες από την περιφέρεια της Φουκουσίμα διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία της Tepco στο Τόκυο κρατώντας λάχανα, θέλοντας να αναδείξουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διέταξε την Tepco να παραδώσει όλα τα στοιχεία και το ιστορικό των επιχειρήσεων που έχουν λάβει χώρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μετά το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως η Tepco συνεργάζεται με τη γαλλική Areva για την κατασκευή μιας εγκατάστασης απορρύπανσης των ραδιενεργών υδάτων ως τα τέλη Μαΐου 2011.



PostHeaderIcon Το κάλιο «αντίβαρο του αλατιού»

Εδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.  
Όπως αποδείχθηκε δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλμυρή γεύση.  
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυμαίνεται στα 9-10 g ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάτω από 5 g την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.  


PostHeaderIcon FACEBOOK: Διαβάστε την πιο κλασσική απάτη

Καθημερινά εμφανίζονται πολλές εφαρμογές που λένε οτι μπορούν να σας ενημερώσουν για το ποιος βλέπει το προφίλ και τις φωτογραφίες σας στο Facebook! Είναι αλήθεια αυτό όμως;
Πολύ συχνά δημιουργούνται διάφοροι τρόποι και προγράμματα στο Facebook που λένε οτι θα σας αποκαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά, όπως ποιος βλέπει το προφίλ σας.
Οι υποτιθέμενες εφαρμογές αυτές, αποτελούν το συχνότερο είδος απάτης στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μιας και σύμφωνα με την εταιρία bitdefender σχεδόν οι μισές από τις απάτες που κυκλοφορούν στο Facebook είναι αυτού του είδους. 



PostHeaderIcon Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

 
Σε καταργήσεις φόρων προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, αφού πλέον τα εισιτήρια των πλοίων έχουν πάρει την ανιούσα.

Στόχος να πέσουν οι τιμές για επιβάτες και οχήματα και ενόψει καλοκαιριού να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όφελος στις τιμές των εισιτηρίων για κάθε επιβάτη, όχημα και φορτηγό από κάποιες καταργήσεις κρατήσεων υπέρ τρίτων θα είναι από 8% έως 12%, αρκεί όπως τονίζουν κύκλοι στο ΥΘΥΝΑΛ να υπάρξει συμφωνία των ακτοπλόων πως η μείωση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη.

PostHeaderIcon Πήρε σύνταξη σε ηλικία 102 ετών!

Ντυμένη με ένα βαθυκόκκινο μπλέιζερ και ένα φουλάρι στα γκρίζα μαλλιά της, η Γκόρντον είναι πρώην μοντέλο, γνωστή για την αγάπη της στα περίτεχνα καπέλα και τον έντονο τρόπο ζωής. 
Σε ηλικία 102 ετών μια γυναίκα που εργάζεται ακόμη για την Πολιτεία της Νεμπράσκα αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να συνταξιοδοτηθεί γιατί ήρθε η ώρα να απολαύσει τα γεράματά της.

Η Σάλι Γκόρντον εργάστηκε για τρεις κυβερνήτες και στα 75 της απέρριψε την πρόταση να συνταξιοδοτηθεί.

Αντ' αυτού επέλεξε να αρχίσει μια νέα καριέρα ως κλητήρας στην πολιτειακή Βουλή. Τα τελευταία 27 χρόνια μεταφέρει μηνύματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και φροντίζει να διατηρείται η τάξη κατά τις ακροάσεις των επιτροπών.

PostHeaderIcon Πως ξεγλίστησε ο Μπιν Λάντεν από τον κλοιό των Αμερικανών

 
Πολύ κοντά στο καταφύγιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρέθηκαν το Δεκέμβριο του 2001 αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις, ωστόσο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατάφερε να τους ...ξεγλιστρήσει όπως αποκαλύπτει το Wikileaks.
Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007 και βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, ο Μπιν Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων γύρω από το ορεινό του καταφύγιο χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.


PostHeaderIcon Η Nintendo ανακοίνωσε το Wii 2

To Wii ήταν η πρώτη κονσόλα νέας γενιάς με το πρωτοποριακό gameplay 
Η Nintendo ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα έκδοση του Wii, το 2012. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τεχνικές λεπτομέρεις σχετικά με την κονσόλα, αλλά οι χρήστες θα πάρουν μια πρώτη εικόνα στην Ε3 Expo στο Λος Άντζελες, τον Ιούνιο.

Η αρχική κονσόλα του Wii αποδείχθηκε ένα επιτυχημένο προϊόν για τη Νintendo όταν μπήκε στην αγορά πέντε χρόνια πριν.

PostHeaderIcon Κοκκινοσκουφίτσα - Ενα παραμύθι ακατάλληλο δι' ανηλίκους

Κοκκινοσκουφίτσα - Ενα παραμύθι ακατάλληλο δι' ανηλίκους 
Ενας τίτλος όπως «Κοκκινοσκουφίτσα», το πρώτο πράγμα που φέρνει στο μυαλό είναι εικόνες από παραμύθι που έλεγαν τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες στα μωρά για να κοιμηθούν: ένα αθώο κοριτσάκι ντυμένο στα κόκκινα ,πηγαίνει προς το σπίτι της γιαγιάς της και πέφτει στην παγίδα του κακού λύκου. Και βεβαίως, η ιστορία πάντα τελείωνε πάντα με το κλασικό «και πέρασαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…»

PostHeaderIcon Τι έκανε στην Τουρκία για 5 ημέρες ο αρχηγός της CIA;

 

Οι ΗΠΑ δείχνουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλουν την Άγκυρα δίπλα τους , γι' αυτό φαίνεται και πραγματοποιήθηκε η "μυστική" αποστολή του αρχηγού της CIA Λίον Πανέτα στην Τουρκία.

Ο αρχηγός της CIA επισκέφθηκε την Τουρκία στα τέλη Μαρτίου και έμεινε στην τουρκική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, ακριβώς 5 ημέρες!
Η επίσκεψη Πανέτα αποκρύφτηκε απο την κοινή γνώμη. Η άφιξη του έγινε αργά τη νύχτα όπως και αναχώρηση του.

PostHeaderIcon ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ: Σήκωσε και φέτος τον Επιτάφιο

Ο  Τομ Χανκς (φωτ.) σήκωσε και φέτος τον Επιτάφιο της ομογένειας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Pasadena.
Ο διάσημος σταρ παρακολούθησε με δέος και κατάνυξη τις ακολουθίες του Θείου Πάθους συνοδευόμενος από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον και τη φίλη τους Νία Βαρντάλος. 


PostHeaderIcon "Μεταλλαγμένα" κουνούπια υπόσχονται καταπολέμηση της ελονοσίας

 
 Ένα νέο «όπλο» στη χρόνια μάχη τους κατά της ελονοσίας ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, που μεταφέρουν συνθετικά γονίδια, ανθεκτικά στη θανατηφόρο νόσο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι έτσι θα εξαλείψουν τα κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, η οποία μαστίζει ακόμα πολλές περιοχές του πλανήτη μας.

PostHeaderIcon Στο σφυρί η "Κοιμωμένη" του Πικάσο

 
Στις 21 Ιουνίου στο Λονδίνο, η προσωπογραφία της ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, θα βρεθεί στο πινάκιο της δημοπρασίας στην έκθεση του οίκου Κρίστις, μαζί μ' άλλα έργα ιμπρεσιονιστών ζωγράφων και μοντέρνας τέχνης.

Ο φημισμένος οίκος δημοπρασίας έργων τέχνης, ανακοίνωσε την Τρίτη (26/4) ότι θα βγάλει σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό τον Ιούνιο τον γνωστό πίνακα που απεικονίζει μία από τις ερωμένες του ζωγράφου, την Μαρί-Τερέζ Βάλτερ.
Τα χρήματα από την πώληση θα δοθούν στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο οποίο ανήκει και το έργο τέχνης. 

Η προσωπογραφία της ερωμένης του καλλιτέχνη υπό τον τίτλο "Κοιμωμένη" εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο ίδρυμα ένα ποσό της τάξης των 9-12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, δηλαδή 15-20 εκατομμύρια δολάρια.
Το έργο παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από έναν ανώνυμο χορηγό, υπό τον όρο ότι θα πουλιόταν και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν στην επιστημονική έρευνα πάνω στην παχυσαρκία, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους.
Την περασμένη χρονιά ο οίκος Κρίστις στη Νέα Υόρκη, πούλησε άλλο ένα πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ, με τον τίτλο "Γυμνά, Πράσινα Φύλλα και Στήθη", έναντι τιμήματος 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ένα έργο τέχνης, παγκοσμίως!
Μένει να δούμε αν η "Κοιμωμένη" θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ..


PostHeaderIcon Τα επτά «αμαρτήματα» της καθημερινής ζωής

Τα επτά «αμαρτήματα» της καθημερινής ζωής 
Λονδίνο
Οταν γίνεται λόγος για καθημερινές ανθυγιεινές συνήθειες κατά κανόνα «αφορίζεται» το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά. Ομως ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι αν θέλει κανείς να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία του πρέπει να αποφύγει ορισμένες φαινομενικά ευεργετικές συνήθειες.

PostHeaderIcon Ελληνικό βαμβάκι: το μοναδικό μη μεταλλαγμένο παγκοσμίως

Αντιστροφή ρόλων για Ελλάδα και Τουρκία συντελείται τα τελευταία χρόνια καθώς οι «μέρμηγκες» Τούρκοι αγοράζουν την πρωτογενή παραγωγή από τους «τζίτζικες» Έλληνες κατά τη ρήση Πάγκαλου και της δίνουν προστιθέμενη αξία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) μόνον το 2020 η Τουρκία εισήγαγε περίπου το 60% του παραγόμενου εκκοκισμένου βαμβακιού της Ελλάδας (143.781 τόνοι ή 234 εκατομμύρια ευρώ). Ταυτόχρονα βέβαια τα Τουρκικά βαμβακερά κατακλύζουν τη χώρα και τους επιστρέφουμε πολλαπλάσιο συνάλλαγμα αφού η μεταποίηση του προϊόντος σταματά στην εκκόκκιση ή το πολύ στο νήμα (πρωτογενής μεταποίηση).

Την ίδια ώρα οι γείτονες συνεχίζουν τις εισαγωγές ζώντων ζώων από όλες τις Βαλκανικές χώρες (κυρίως αρνιά και δευτερευόντως βοοειδή) συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν βάσεις για την επέκταση της κτηνοτροφίας τους. Αρκετοί κτηνοτρόφοι πούλησαν μέσα στο χειμώνα τα αρνιά τους σε ζωέμπορους που λειτουργούσαν για λογαριασμό τουρκικών μονάδων, καθώς αδυνατούσαν να τα διατηρήσουν λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Για τη χώρα μας η Τουρκία αναδεικνύεται σε κυρίαρχο εξαγωγικό προσανατολισμό για τα αγροτικά της προϊόντα, ωστόσο στο εμπορικό ισοζύγιο η πλάστιγγα γέρνει καταφανώς προς την πλευρά της Τουρκίας αφού οι εισαγωγές μας ιδίως σε λαχανικά είναι υπερδιπλάσιες.
Σε ότι αφορά το ελληνικό βαμβάκι αυτό έχει απωλέσει τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και απευθύνεται μετά την Τουρκία προς αγορές του τρίτου κόσμου, όπως η Αίγυπτος που εισήγαγε το 2010 το 18% του ελληνικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι το ελληνικό προϊόν δεν λαμβάνει καμία προστιθέμενη αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει να ξαναδώσει ονομασία προέλευσης στο ελληνικό νήμα με ελληνικό βαμβακόσπορο. Μάταιος κόπος όμως γιατί οι πολυεθνικές πολλαπλασιαστικού υλικού με προϋπολογισμούς μεγαλύτερους από αυτόν της χώρας μας έχουν πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα της έρευνας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να τις παρακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρείες. Τρεις πολυεθνικές φέτος προμήθευσαν πάνω από το 80% του πολλαπλασιαστικού υλικού στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς.
Προφανώς από μία χαμένη μάχη είναι καλύτερα να δώσεις μία νέα από καλύτερη θέση και αυτή έχει να κάνει με το μοναδικό παγκοσμίως προνόμιο που έχει το ελληνικό βαμβάκι, το οποίο φέτος ήταν το προϊόν με το δεύτερο μεγαλύτερο πλεόνασμα για την πατρίδα μας μετά τα φρούτα και λαχανικά (380 εκατομμύρια ευρώ). Το προνόμιο που έχει το ελληνικό βαμβάκι είναι ότι είναι το μοναδικό παγκοσμίως μη γενετικά τροποποιημένο.
Αυτή του η ιδιότητα ωστόσο καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί δεν του δίνει καμία προστιθέμενη αξία καθώς το προϊόν αναμιγνύεται στο σωρό των Τουρκικών κλωστηρίων. Ασφαλώς προς την κατεύθυνση της πιστοποίησης αυτής του της ιδιότητας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο το Κέντρο Ταξινόμησης και Πιστοποίησης βάμβακος της Καρδίτσας, το οποίο γίνεται σημείο αναφοράς για το θεσσαλικό αλλά και εν γένει το ελληνικό βαμβάκι.
Ως εκ τούτου είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση για τη μεταφορά του στη Θες/νίκη στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του ΕΘΙΑΓΕ, όταν μόνο ο κτιριακός και υλικοτεχνικός εξοπλισμός του έχει κοστίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ. Η πιστοποίηση του ελληνικό βαμβακιού με την ένδειξη «ΝΟ GMO COTTON» (μη γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι) ασφαλώς θα δώσει προστιθέμενη αξία όχι μόνον στο εκκοκκισμένο προϊόν ή το νήμα αλλά και γιατί όχι και στα βαμβακερά υφάσματα ή το φαρμακευτικό υλικό (γάζες, φαρμακευτικό βαμβάκι κλπ) ενώ θα δώσει επίσης έναν άλλο πολλαπλασιαστή και στα υποπροϊόντα του όπως είναι το βαμβακέλαιο και η βαμβακόπιττα (ζωοτροφή)…
Όλα τα παραπάνω μπορούν τα 380 εκατομμύρια πλεόνασμα από το βαμβάκι ετησίως να τα εκτοξεύσουν σε πάνω από 1 δις ευρώ και συνάμα να λειτουργήσει ξανά η παραπαίουσα ελληνική κλωστοϋφαντουργία και οι βιομηχανίες έτοιμου ενδύματος.
Παρά το γεγονός ότι οι βιομηχανίες εντάσεως εργασίας -λόγω του υψηλού εργατικού κόστους- έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη της Ελλάδας, εντούτοις με την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο νήμα ή το ύφασμα η ένδειξη «μη γενετικά τροποποιημένο προϊόν» μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα αγορά όπου η χώρα να καταστεί παγκόσμιος leader.
Απαιτούνται όμως συντονισμένες κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας ώστε η χώρα ή τουλάχιστο η περιφέρεια Θεσσαλίας να κηρυχτεί ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένα κατά παρόμοιο τρόπο όπως το επιχειρεί η Κύπρος, το τελευταίο διάστημα. Και η Θεσσαλία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, όπως είναι:
- Το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας
- Το Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα και
- Το γεγονός ότι παράγει το 40% του ελληνικού βαμβακιού.


PostHeaderIcon Συμβόλαια θανάτου με στόχο συγγραφείς

Συμβόλαια θανάτου με στόχο συγγραφείς 
Μπορεί το επάγγελμα του συγγραφέα να μην κατατάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, για κάποιους συγγραφείς όμως καταλήγει επικίνδυνο για τη ζωή τους την ίδια. Τα παραδείγματα των «επικηρυγμένων» συγγραφέων δεν είναι λίγα, ούτε αποτελούν υπόθεση των ημερών μας. Όσο ανοίγει η ψαλίδα των διακρίσεων ανάμεσα σε κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνικές ομάδες, όσο εντείνεται ο φανατισμός τόσο κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου και η ασφάλεια όσων έχουν το θάρρος να μάχονται για αυτήν. Αυτό μας υπενθυμίζουν δύο νέες εκδόσεις στα ελληνικά, το ιστορικό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Σέρι Τζόουνς Το κόσμημα της Μεδίνας (Λιβάνης, 2011) και οι προσωπικές αφηγήσεις Η ομορφιά και η κόλαση (Πατάκης, 2011) του Ιταλού Ρομπέρτο Σαβιάνο.

PostHeaderIcon Κωνσταντίνος Κουκίδης: ο αιώνιος φρουρός

 
Όταν στις 27 Απριλίου του 1941 τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπήκαν στην σκλαβωμένη ανοχύρωτη Αθήνα, μια δύναμη κατακτητών ανέβηκε στον ιερό βράχο του Παρθενώνα. Αποστολή της ήταν να κατεβάσει την Ελληνική σημαία και στην θέση της να υψώσει την μισητή Γερμανική σημαία. 


PostHeaderIcon 27 Απριλίου 1941 – Οι πρώτες δραματικές ώρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα

 
Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, 27 Απριλίου 1941, η Αθήνα ξυπνούσε τρομαγμένη. Όλη τη νύχτα την ανατάραζαν υπόκωφοι κρότοι από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών, που –για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών– καίγονταν στα προάστια της Αθήνας και του Πειραιά. Από νωρίς το πρωί, γερμανικά αεροπορικά σμήνη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές.

PostHeaderIcon Τρόφιμοι Γκουαντάναμο, ετών 14 έως 89

guantanamo-inmates-kneel-008 
Τα Guantanamo Files αποκαλύπτουν τη συχνά εύθραυστη φυσική και πνευματική κατάσταση των νεότερων και γηραιότερων κρατούμενων στο Γκουαντάναμο, που περιλαμβάνουν από 89χρονους γέροντες έως 14χρονα παιδιά.


PostHeaderIcon Επιμείναμε Ελληνικά και το Φεβρουάριο

 
 Σε ποσοστό 29,7% συρρικνώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011, διαμορφούμενο στα 1,463 δισ. ευρώ, έναντι 2,082 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2,644 δισ. ευρώ έναντι 3,102 δισ. ευρώ (4.233,0 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση 14,8%.

PostHeaderIcon Έγγραφα - φωτιά για το Γκουαντάναμο από τη WikiLeaks

 
Μεταξύ των 779 κρατούμενων στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, υπήρχαν και περίπου 30 άτομα που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

PostHeaderIcon Μαμά σήμερα να μαγειρέψεις... :Σουφλέ σπανάκι με γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ

1 κ. Σπανάκι
250 γρ. τυρί Κβάρκ
4 Αυγά
2 φρέσκα Κρεμμυδάκια
2 σκελ. Σκόρδο
8 κουτ. Σουσάμι
φρεσκοτριμμένο Μοσχοκάρυδο
Αλάτι& Πιπέρι

PostHeaderIcon Σαν σήμερα...

1805: Η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονταν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Υπήρξε η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)

1810: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική του σύνθεση «Fur Elise».

1875: Τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Διαρκούν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

1981: Η αμερικανική εταιρεία XeroxPARC παρουσιάζει το πρώτο ποντίκι προσωπικού υπολογιστή, που είχε ανακαλύψει 17 χρόνια πριν ο δρ Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ.



PostHeaderIcon Το ζώδιο σας σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου

Ζώδια: Το ζώδιο σας σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου 
Ταύρος (20 Απριλίου – 20 Μαΐου). Η σηµερινή ηµέρα, µε τον Ηλιο στο ζώδιό σας και τη σύνοδο του Ερµή µε την Αφροδίτη, είναι γεµάτη από συναντήσεις και συζητήσεις. Συµφωνίες που σκέφτεστε να κλείσετε στο άµεσο µέλλον, καλό θα ήταν σήµερα να επανεξετάσετε κάθε παράµετρό τους και να τις µελετήσετε µε περισσότερη προσοχή ώστε να είστε έτοιµοι στις αρχές Μαΐου, µε τη νέα Σελήνη στο ζώδιό σας, να τις διοµολογήσετε µε επιτυχία.

PostHeaderIcon Γενική πρόγνωση καιρού για Τετάρτη 27/04/2011

 
Νεφώσεις με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τοπικές καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές περιμένουμε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 9 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 9 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 16 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα και από 13 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αλλά στα βόρεια παράλια του νησιού η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στις νοτιότερες περιοχές σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Ιόνιο και τον Πατραϊκό σχεδόν θυελλώδεις.

Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί.

Νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.


PostHeaderIcon Βασικά καλημέρα σας...


Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin