Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Νέα έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις!

 

Σε μεσοσταθμική έκτακτη εισφορά που θα φτάνει το 5% στις ιδιωτικές καταθέσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) , οι ιδιωτικές καταθέσεις και τα κεφάλαια που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες στην παρούσα περίοδο ξεπερνούν τα 170 δις. ευρώ.
Αν αποφασιστεί όμως η παραπάνω έκτακτη εισφορά, θα αναδειχθεί μια κρίσιμη μαύρη τρύπα στο ήδη καταπονημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ευθύνη της ΤτΕ.
 
Συγκεκριμένα, ενώ τόσο ο επικεφαλής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος όσο και ο προκάτοχος του κ. Παπαδήμος κάνουν μια εκτίμηση για τα ιδιωτικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες στην οποία συμπεριλαμβάνουν στα πραγματικά κεφάλαια, τα δομημένα προϊόντα επί αυτών (μόχλευση), φτάνοντας τα έτσι στο επίπεδο των 170 δισ. ευρώ έναντι 240 δισ. ευρώ στο παρελθόν, τα πραγματικά κεφάλαια που βρίσκονται στις τράπεζες από τις καταθέσεις υπολείπονται κατά πολύ των 100 δισ. ευρώ.
Οι ευθύνες λοιπόν της κυβέρνησης αλλά και των Προβόπουλου – Παπαδήμου, σε περίπτωση επιβολής αυτής της έκτακτης εισφοράς υπό την πίεση της τρόικας θα είναι μεγάλες. Για το λόγο αυτό παρατηρείται άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες η έντονη κινητικότητα των δύο τραπεζιτών στο πολιτικό παρασκήνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της έκτακτης αυτής εισφοράς, τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες, δεν κινδυνεύουν ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε «κούρεμα» 50 – 60% με credit event.
Και αυτό γιατί πέρα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των Ιούλιο για εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το 2015, μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ ), σε περίπτωση περαιτέρω αναδιάρθρωσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα κληθεί να στηρίξει τις τράπεζες που θα υποστούν τις απώλειες από το haircut.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin