Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Το στριφτό τσιγάρο έκαψε τα έσοδα

Το στριφτό τσιγάρο «καίει» τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών. Οι καπνιστές με το σακουλάκι των 25 γραμμαρίων ανά χείρας τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, αφού ο φόρος που αποδίδουν είναι χαμηλότερος έως 35% σε σύγκριση με ένα πακέτο τσιγάρα.

Ο καπνός στα χέρια ενός «επαγγελματία» καπνιστή που θέλει να κάνει οικονομία μπορεί να αυξήσει την... παραγωγή στριφτών και να φθάνει τα 30 τσιγάρα. Οι υπολογισμοί βγάζουν ότι από το στριφτό τσιγάρο που περιέχει 75 γραμμάρια καπνού προκύπτει φόρος 2,08 ευρώ, όταν από το πακέτο των 20 τσιγάρων αποδίδει 3,24 ευρώ. Οι περισσότερο... παραγωγικοί καπνιστές μπορεί να στρίβουν το τσιγάρο τους χρησιμοποιώντας μόλις 45 γραμμάρια καπνού.
 
Στην περίπτωση αυτή φόρος που προκύπτει πέφτει στο 1,11 ευρώ από το σακουλάκι των 25 γραμμαρίων. Πάντως, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι το στριφτό είναι ημιτελές τσιγάρο και ο καπνιστής χρειάζεται να δώσει ένα ευρώ ακόμη για να αγοράσει χαρτάκια και φίλτρα, εκ των οποίων τα 35 λεπτά πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.
Ειδικός φόρος
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό ανέρχεται στο 67%, όταν στο πακέτο τσιγάρα φθάνει το 65%.
Το... κίνημα του στριφτού τσιγάρου κάνει θραύση στην αγορά και οι πωλήσεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στο πρώτο εξάμηνο έτρεχαν με 40% και στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στο μισό, δηλαδή στο 20%, ρυθμοί που παραμένουν ικανοποιητικοί, όταν η υπόλοιπη αγορά των τσιγάρων εμφανίζει πτώση των πωλήσεων στο 10% από τις αρχές του έτους.
Τα μερίδια αγοράς του καπνού «άγγιξαν» το 13%, όταν στα τέλη του 2009 ήταν κοντά στο 5%.
Η premium αγορά των τσιγάρων, δηλαδή αυτά που πωλούνται προς 4 ευρώ το πακέτο, έχασε το 12% του μεριδίου αγοράς από τις αρχές του 2010. Σήμερα, διαμορφώνεται στο 38% από 45,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η μεσαία κατηγορία, δηλαδή τα τσιγάρα που πωλούνται από 3 έως 3,20 ευρώ το πακέτο, είχε αύξηση κατά 80% του μεριδίου αγοράς και διαμορφώνεται κοντά στο 6% από 3,2% που ήταν πριν από έναν χρόνο.
Τα σκήπτρα ανήκουν στα φθηνά τσιγάρα, καθώς το μερίδιο αγοράς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και συγκεκριμένα στο 56% από 51,3% πέρυσι. Δηλαδή, έχει καταγραφεί άνοδος κατά 10% για την κατηγορία των τσιγάρων εκείνη που το πακέτο πωλείται κοντά στα 3 ευρώ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin