Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Θα συνεχίσουμε την φαλαινοθηρία, λένε οι Ιάπωνες

 
 
Το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό και την Ανταρκτική "για επιστημονικούς λόγους" θα πραγματοποιηθεί και φέτος, ανακοίνωσε και επίσημα το ιαπωνικό υπουργείο Αλιείας.

"Η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει την ερευνητική εκστρατεία της για τις φάλαινες ενισχύοντας τα μέτρα κατά των πράξεων δολιοφθοράς, πράγμα που σημαίνει πως θα αναπτύξει πλοία συνοδείας", ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας Μισιχίκο Κάνο.

Στις αρχές του 2011 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, το Τόκιο είχε για πρώτη φορά συντομεύσει κατά ένα μήνα την περίοδο φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, ενώ τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά είχαν σκοτώσει μόνο το ένα πέμπτο των φαλαινών που υπολόγιζαν. Οι ιαπωνικές αρχές είχαν δηλώσει πως το γεγονός οφείλετο στις παρενοχλήσεις εκ μέρους της οργάνωσης Sea Shepherd.

Αυτή η αμερικανική οργάνωση για την υπεράσπιση των φαλαινών είχε στείλει επιτόπου πολλά πλοία για να παρενοχλούν τα φαλαινοθηρικά, ρίχνοντας "βόμβες" βρώμας στα καταστρώματα των ιαπωνικών πλοίων, μπλοκάροντας τις έλικές τους με τη βοήθεια σχοινιών και παρεμβαλλόμενα ανάμεσα στα ιαπωνικά σκάφη και τη λεία τους.

Η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει, λίγο μετά την επιστροφή αυτής της αποστολής, ότι θα μελετήσει τη σκοπιμότητα της συνέχισης ή μη της "επιστημονικής φαλαινοθηρίας", μιας πρακτικής που γίνεται ανεκτή από την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγορεύει αντίθετα το κυνήγι των κητών για εμπορικούς λόγους.

Οι χώρες που προστατεύουν τις φάλαινες και οι οικολόγοι καταγγέλλουν την επιστημονική φαλαινοθηρία ως συγκαλυμμένη εμπορική φαλαινοθηρία.

"Η Ιαπωνία θα ήθελε μεσοπρόθεσμα να αρχίσει και πάλι την εμπορική φαλαινοθηρία. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε την επιστημονική έρευνα", υπογράμμισε ο Κάνο.

"Απογοητευμένη" από την ανακοίνωση αυτή, η Αυστραλία επανέλαβε τη "σταθερή αντίθεσή της στη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους, περιλαμβανομένης της δήθεν επιστημονικής φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας", δήλωσε ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. 
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin