Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης τροφίμων

 

Στην επιβολή 205 προστίμων συνολικού ύψους 1.759.000 ευρώ σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν και κατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως:


* κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες)

* κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων

* κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων

* κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας

* έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης

* ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας, την υποδομή και τον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας, έλλειψη ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και HACCP κ.λπ.

Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 103.000 ευρώ επιβλήθηκε σε υπότροπο επιχείρηση βιοτεχνίας νωπών βουτύρων με έδρα την Αθήνα, στην οποία διαπιστώθηκε η εμπορία και διακίνηση νοθευμένου βουτύρου. Επειδή η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το δ.σ. του Φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό την επιβολή και νέου προστίμου ύψους 200.000 ευρώ και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Πρόστιμα ύψους 60.000ευρώ επιβλήθηκαν σε υπεραγορά τροφίμωνστην οποία διαπιστώθηκαν ουσιώδες αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό, παράβαση η οποία διαπιστώθηκε σε επανειλημμένους ελέγχους, σε βιομηχανία άρτου η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έκανε ορθή χρήση βιοκτόνων φαρμάκων με αποτέλεσμα να μην είναι εγγυημένη η ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων και ηδημόσια υγεία, αλλά και σε εγκατάσταση παραγωγής προϊόντων με βάση το γάλα λόγω παρεμπόδισης και δυσχέρανσης του ελέγχου.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις υψηλά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις για κατοχή και διάθεση τροφίμων με παραπλανητική σήμανση. Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση επιχείρησης επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού που διαπιστώθηκε ότι πωλούσε μέλι με την επισήμανση "Μακεδονικό μέλι, Ελληνικό μέλι" ενώ στο καπάκι υπήρχε η αναγραφή "Μίγμα μελιών ΕΝΤΟΣ ΕΕ & ΕΚΤΟΣ ΕΕ". Σε υποκατάστημα υπεραγοράς τροφίμων αντίστοιχα, τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ διαπίστωσαν διάθεση γαρίδων που ενώ ήταν προϊόν απόψυξης έφεραν την επισήμανση «φρέσκιες».

Επιπλέον πρόστιμα για διάθεση ακατάλληλων για διάφορους λόγους προς κατανάλωση τροφίμων, όπως με περασμένη ημερομηνία λήξης, με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες, με ελλιπή σήμανση επιβλήθηκαν σε πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, catering, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ακόμη και σε ιδιωτικές κλινικές.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε: «Η προστασία της υγείας του καταναλωτή αποτελεί κύρια μέριμνα του ΕΦΕΤ, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους για την καταπολέμηση νοσηρών φαινομένων της αγοράς, με την ίδια ένταση και την ίδια αυστηρότητα. Είμαστε αποφασισμένοι, και το έχουμε αποδείξει με τους ελέγχους που πραγματοποιούμε καθημερινά στην αγορά, να κυνηγήσουμε την παρανομία, την ανευθυνότητα, την ασυνειδησία» και πρόσθεσε «Πολύ σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σημαντικό όπλο για την προστασία των καταναλωτών.

Πρόκειται για τον Διατροφικό Τειρεσία στον οποίο θα εντάσσονται όσες επιχειρήσεις παρανομούν ώστε οι καταναλωτές να τις αποφεύγουν, ενώ όσοι είναι υπότροποι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών. Παράλληλα, σκέψη μας είναι η δημιουργία και μιας αντίστοιχης Whitelist ως επιβράβευση για τους συνεπείς επιχειρηματίες που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin