Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Τα sms στην μάχη κατά του καπνίσματος

 

Λονδίνο - Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να «κόψουν» το τσιγάρο όταν λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό τους που τους ενθαρρύνουν να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους, συγκριτικά με εκείνους που λαμβάνουν sms τα οποία δεν τους κινητοποιούν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Καρολάιν Φρι σημειώνουν ότι η μελέτη «txt2stop», η πρώτη που επιβεβαιώνει τα ποσοστά αποτυχίας με βιοχημικές εξετάσεις, μπορεί να αποτελέσει έναν φθηνό και εύκολο τρόπο βελτίωσης των επιπέδων της υγείας, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που σταματούν το κάπνισμα.

Με τα ποσοστά των καπνιστών να αυξάνονται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και την πρόγνωση ότι ο καπνός θα σκοτώσει 8 εκατ. άτομα μέχρι το 2030, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να μετασχηματιστούν σε ισχυρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην μελέτη «txt2stop» έλαβαν μέρος 5.800 καπνιστές από τη Βρετανία που ήθελαν να απαλλαγούν από τη συνήθεια και έτσι εντάχθηκαν είτε στο πρόγραμμα παρέμβασης «txt2stop» είτε σε ομάδα ελέγχου χωρίς sms κινητοποίησης.

Στα ενθαρρυντικά μηνύματα περιλαμβάνονταν φράσεις που ενθάρρυναν το λήπτη να συνεχίσει μέχρι την ημερομηνία-στόχο διακοπής του τσιγάρου, συμβουλές για την διατήρηση υγιούς βάρους και πώς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το στερητικό σύνδρομο.

Για παράδειγμα ένα εκ των μηνυμάτων έγραφε: «Η ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Για να αποσπάσεις την προσοχή σου, πιες το ποτό της αρεσκείας σου αργά, μέχρι η κρίση να περάσει».


Τα sms που δεν κινητοποιούσαν, απλώς ευχαριστούσαν τους συμμετέχοντες και τους ζητούσαν επιβεβαίωση των προσωπικών τους στοιχείων και άλλων δεδομένων που δεν συνδέονταν με το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν και δείγματα σάλιου για να επιβεβαιώσουν ποιοι είχαν διακόψει το κάπνισμα πραγματικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα της ομάδας παρέμβασης είναι διπλάσιες πιθανότητες να έχουν και βιοχημικά επιβεβαιωμένη διακοπή του καπνίσματος, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, με ποσοστό επιτυχίας 10,7% και 4,9% αντίστοιχα.


«Τα sms είναι ένας εύκολος τρόπος να λάβει υποστήριξη ο καπνιστής. Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν το txt2stop ως φιλικό, ενθαρρυντικό και τον ‘φύλακα-άγγελο' τους. Τους βοήθησε να αντισταθούν στον πειρασμό», εξηγεί η Δρ Φρι.


Οι Δρ Ντερρικ Μπένετ και Τζόναθαν Εμπερσον από τα Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχολιάζουν ότι με την ταχεία εξάπλωση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αλλά και του καπνίσματος σε ορισμένες χώρες, η μελέτη txt2stop παρέχει έναν νέο τρόπος προσέγγισης στην διακοπή του καπνίσματος, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης των κρατών.

Το κάπνισμα γίνεται αιτία θανάτου των μισών περίπου καπνιστών και θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποβαίνει μοιραίος, καθώς και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Είναι επίσης μείζων παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin