Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Νέα υποβάθμιση από την Moody΄s (μας τα έχουν πρήξει)


Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody’s, σε Ca από Caa1, βυθίζοντάς την περαιτέρω σε junk status, καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές ζημιές.


Στην ανακοίνωσή της η Moody’s επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο συνδυασμός του προγράμματος που ανακοινώθηκε από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής χρέους από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, υποδηλώνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταγράψουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την έκθεσή τους στο κρατικό ελληνικό χρέος.

Οι αναπτυσσόμενες προοπτικές της αξιολόγησης, αντανακλούν την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι πιστωτές στην ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του IIF, υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά 100%.

Το μέγεθος της ζημιάς των επενδυτές θα καθοριστεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της αξίας της αγοράς του χρέους που έλαβε. Το IIF έχει δηλώσει πως οι απώλειες των επενδυτών θα κυμανθούν στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Moody’s για την Ελλάδα, ήταν την 1η Ιουνίου, όταν είχε υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, σε Caa1 από το B1. Πριν από αυτό, στις 9 Μαΐου η Moody’s είχε τοποθετήσει τις αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Κοιτάζοντας περαιτέρω μπροστά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της.

Το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί ακόμη όλη την ευρωζώνη, συγκρατώντας το «άγριο» βραχυπρόθεσμο ρίσκο μετάδοσης που πιθανότατα θα ακολουθούσε από μια άτακτη στάση πληρωμών ή από μεγάλα haircuts του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας. Το μέγεθος του χρέους της θα παραμείνει υψηλότερα του 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ρίσκα εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin