Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon H χρωματική παλέτα των τροφίμων και η σημασία της

 

Νομίζετε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έχει σημασία μόνο ως προς την ποσότητα; Αν ναι, κάνετε λάθος! Μετράει και το χρώμα!

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Είναι η πιο σημαντική κατηγορία τροφίμων για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σας, τη μείωση κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου και την προστασία από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή απώλειας της όρασης. 
 
Πέρα από αυτό όμως, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων φρούτων και λαχανικών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, επειδή είναι τρόφιμα που δημιουργήθηκαν από τη φύση και που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Όμως, τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες έχουν κάνει έρευνες για διάφορες ενώσεις και φυτοχημικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το χρώμα τους. Δείτε τι ανακάλυψαν:
Φρούτα και λαχανικά κόκκινου χρώματος
Ιδιότητες
Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν τα φυτοθρεπτικά συστατικά λυκοπένιο και ανθοκυανίνες -φυσικές χρωστικές ουσίες, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών. Το λυκοπένιο (παρών στις ντομάτες και το καρπούζι) έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (ιδίως κατά του καρκίνου του προστάτη).
Τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός τομάτας, η σούπα, η σάλτσα και το κέτσαπ, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του βιοδιαθέσιμου (εύκολα απορροφήσιμου από τον οργανισμό) λυκοπένιου, από όλες τα προϊόντα τομάτας. Δεδομένου ότι το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, το φαγητό χαμηλής περιεκτικότητας σε λάδι, καθιστά επίσης ευκολότερα αποροφήσιμο το λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες.
Η ανθοκυάνη (παρούσα στις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το κόκκινο μήλο) είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κρατά την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες, παρούσες στα κεράσια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να είναι ωφέλιμες σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή άλλες μορφές αρθριτικής φλεγμονής.
Προϊόντα
Οι τομάτες, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, το καρπούζι, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ρόδια κ.ά.
Φρούτα και λαχανικά μπλε και μωβ χρώματος
Ιδιότητες
Τα μπλε και μωβ φρούτα και λαχανικά, περιέχουν φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυανίνες (παρούσες στα βατόμουρα, τα μοβ σταφύλια και τη μαύρη σταφίδα) και τα φαινολικά συστατικά (παρόντα στα δαμάσκηνα, τη μελιτζάνα και τις σταφίδες). Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, και η νόσος Alzheimer και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση βατόμουρων ειδικά, μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της μνήμης και να εμποδίσει μέρος της γήρανσης με τη βελτίωση της επικοινωνίας των κυττάρων του νευρικού συστήματος.
Προϊόντα
Το μοβ λάχανο, τα βατόμουρα, η μελιτζάνα, τα μοβ σύκα, τα μοβ σταφύλια, τα ξερά δαμάσκηνα, οι σταφίδες, κ.ά..
Φρούτα και λαχανικά πράσινου χρώματος
Ιδιότητες
Το πράσινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά οφείλεται στην παρουσία της χρωστικής ουσίας χλωροφύλλης. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο κίτρινου χρώματος καροτενοειδή, παρόντα στα μπιζέλια, το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Και τα δύο συμβάλλουν στα υγιή μάτια, τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι ινδόλες, άλλα φυτοχημικά, βρίσκονται στο λάχανο, το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά και βοηθούν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και εξαιρετικές πηγές καλίου, μαγνήσιου και φυλλικού οξέως ( βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών).
Προϊόντα
Σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο, αρακάς, φασολάκια, πιπεριές, σπαράγγια, πράσινο λάχανο, αγγούρι, κολοκύθι, κ.ά..
Φρούτα και λαχανικά κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος
Ιδιότητες
Τα πορτοκαλί και τα κίτρινα φρούτα και λαχανικά, περιέχουν πολλά σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η βήτα-καροτίνη, το κάλιο και η βιταμίνη C. Η βήτα-καροτίνη (παρούσα στα καρότα, το μάνγκο, την παπάγια και τις κολοκύθες) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία των ματιών, αλλά μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη γνωστική γήρανση και να προστατεύσει το δέρμα από τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος. Το Β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για τη νυχτερινή όραση και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθά στην ανοικοδόμηση του κολλαγόνου στο δέρμα. Η βιταμίνη C επίσης βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Τα κίτρινα φρούτα είναι πλούσια σε ορυκτό κάλιο, το οποίο είναι ευεργετικό για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και της στεφανιαίας νόσου.
Προϊόντα
Το πορτοκάλι, τα καρότα, το πεπόνι, το μάνγκο, το κολοκύθι, οι γλυκοπατάτες, το κίτρινο γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, τα ροδάκινα, η παπάγια, ο ανανάς κ.ά..
Φρούτα και λαχανικά λευκού χρώματος
Ιδιότητες
Το λευκό χρώμα που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοξανθίνες -φλαβονοειδή που εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα λευκά προϊόντα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν επίσης αλλικίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η αλλικίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Τα λευκά φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που τονώνουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα και είναι καλές πηγές ορυκτού καλίου.
Προϊόντα
Σκόρδο, κρεμμύδι, μπανάνα, μανιτάρια, πατάτες και κουνουπίδι.
Μια ισορροπημένη λοιπόν διατροφή, πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα όλων των χρωμάτων και άρα όλων των ωφέλιμων συστατικών. Λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα και τις μερίδες, μπορούμε να επιτύχουμε μια καλύτερη διατροφή. Ας βεβαιωθούμε λοιπόν ότι το τραπέζι μας μοιάζει με… ουράνιο τόξο!

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin