Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Αύξηση της εκμετάλλευσης ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη


Ραγδαία είναι η αύξηση της οικονομικής εκμετάλλευσης ανηλίκων από τη Βουλγαρία, τους οποίους τα οργανωμένα κυκλώματα εξαναγκάζουν σε επαιτεία και στην εργασία των φαναριών, σύμφωνα με έρευνα της κοινωνικής οργάνωσης "Άρσις", της βουλγαρικής ΜΚΟ Alliance for Children and Youth και της διεθνής ανθρωπιστικής οργάνωση για την προστασία παιδιών Terre des Hommes.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Μακεδονία, εντοπίστηκαν 62 περιπτώσεις παιδιών και εφήβων από τη Βουλγαρία, ηλικίας μέχρι 18 ετών, οι οποίοι ασκούσαν οικονομική δραστηριότητα στους δρόμους με διάφορους τρόπους. Επιπλέον, τέσσερις νέοι ενήλικες, ηλικίας 18 έως 19 ετών, συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, καθώς είτε συνόδευαν άλλους έφηβους είτε ασκούσαν οικονομικές δραστηριότητες που ενδεχομένως συνδέονται με την εκμετάλλευση ή με επιζήμια αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορούν καθημερινά 100 παιδιά από τη Βουλγαρία.

Οι ηλικίες των παιδιών και των εφήβων διέφεραν. Ειδικότερα, υπήρχαν πολύ περισσότερα μικρότερα παιδιά, προσχολικής ηλικίας, και έφηβοι. «Υπάρχει ένα έγκλημα από πίσω. Κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά. Τα θύματα, οι γονείς των παιδιών, έχουν εξαπατηθεί από τα κυκλώματα που τους υποσχέθηκαν εργασία και φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη, για να τους προωθήσουν τελικά στην επαιτεία και την οικονομική εκμετάλλευση, στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της Άρσις.

«Το αξιοπερίεργο είναι ότι, όταν οι ανήλικοι παραβάτες οδηγηθούν στον εισαγγελέα για κάποια παραβατική συμπεριφορά, εμφανίζεται στο δικαστήριο κάποιος δικηγόρος που τους εκπροσωπεί μαζί με κάποιον ενήλικο που εμφανίζεται να έχει έγγραφο με το ίδιο όνομα. Έτσι ο εισαγγελέας δεν μπορεί παρά να αφήσει ελεύθερο το παιδί, και αυτό να επιστρέψει στην εκμετάλλευση. Την ημέρα που ορίζεται δικάσιμος δεν παρουσιάζεται κανείς στο δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάς.

Η "Άρσις" ζητά τη λειτουργία ξενώνων για τη φιλοξενία των παιδιών και τη δημιουργία υπηρεσιών από εκπαιδευμένους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς που θα εργάζονται στον δρόμο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Επίσης, προτείνει τη διακρατική συνεργασία Βουλγαρίας - Ελλάδας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin