Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Έτοιμη να βοηθήσει η Γαλλία

Ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη θέληση να δώσει εντολές για αξιοποίηση ειδικών από την ΑΗΚ



Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια-Σαρκοζί, τις οποίες ο δεύτερος καταδίκασε. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον ομόλογό του και για την τραγωδία στο Μαρί.

Την ετοιμότητα της Γαλλίας να δώσει εντολές ούτως ώστε η ΑΗΚ να αξιοποιήσει ειδικούς από τη Γαλλία, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί κατά τη χθεσινή 45λεπτη συνάντησή τους στο Παρίσι. Κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Σαρκοζί καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι «οι επαφές και οι συνομιλίες, η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση με τον Νικολά Σαρκοζί, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, φίλο της Κύπρου και προσωπικό μου φίλο είναι ευτυχία».

Πρόσθεσε, δε, πως ασχολήθηκαν επί μακρόν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικότερα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι κοινή άποψη ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, είναι προκλητική και προσβλητική για την Ε.Ε. ως τέτοια και ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», τόνισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σαρκοζί για τις καθαρές σαν κρύσταλλο θέσεις του στο Κυπριακό. «Θέσεις αρχών», είπε, «που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικές, διότι όπως ξέρετε η Γαλλία, ένας σταθερός φίλος της Κύπρου, είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ, και της περιοχής της Μεσογείου μας».
Γαλλική χείρα βοηθείας
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του και για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», για την οποία έχει εισπράξει, όπως είπε, την πλήρη αλληλεγγύη του Γάλλου ομολόγου του. Ο κ. Σαρκοζί, είπε, του εξέφρασε την «ετοιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει με ειδικούς για διάφορα θέματα τα οποία θεωρούνται αναγκαία από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας», για την οποία τον ευχαρίστησε από καρδιάς.

Ερωτηθείς, δε, αν με τον Πρόεδρο Σαρκοζί συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ευρώ, στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου. Και έκανα μία ανάλυση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπήκαμε σε βάθος», συνέχισε, «στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση ευρύτερα και την ΕΕ, διότι τα συζητούμε πολύ συχνά στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην ομάδα του ευρώ».
Σε ερώτηση, ακόμη, για το τι μπορεί να αναμένει η Κύπρος από τη Γαλλία ως στήριξη μετά το συμβάν στο Μαρί, είπε ότι «ο Πρόεδρος Σαρκοζί έχει προθυμοποιηθεί να δώσει εντολές ούτως ώστε η ΑΗΚ να αξιοποιήσει ειδικούς από τη Γαλλία και θα το μεταφέρω οπωσδήποτε». Κληθείς, επίσης, να απαντήσει σε ερώτηση αν συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου, απάντησε αρνητικά. Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, πρόσθεσε, «θα συναντιόμαστε συχνά και στο Παρίσι και σας διαβεβαιώ και στην Κύπρο και όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τα εξετάζουμε». Καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας είπε πως ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του και για τις προσπάθειες που βρίσκονται προς ολοκλήρωση του Γαλλοκυπριακού Σχολείου.
Ο τερματισμός της βίας 
Παράλληλα, οι ηγέτες της Κύπρου και της Γαλλίας, κατά τη συνάντησή τους εξέτασαν και την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική. Είναι κοινή μας θέση, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πως πρέπει να τερματιστεί η βία στη Συρία αμέσως και να γίνουν βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο, σημείωσε, «ισχύει και για τη Λιβύη. Το καθεστώς Καντάφι, τόνισε, «πρέπει να τερματιστεί και ο λαός της Λιβύης κυρίαρχος στη χώρα του να καθορίσει την τύχη του με δημοκρατικά μέσα».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin