Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Συναγερμός για τον ιό του Νείλου


Ήπιο περιστατικό, το οποίο δεν εμπνέει καμία ανησυχία για τη ζωή του ασθενούς, χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το πρώτο φετινό κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου, με αποτέλεσμα ο 52χρονος αγρότης από τον Παλαμά Καρδίτσας να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει στο χωριό του.


Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις για τη συνέχεια του φαινομένου και αποφεύγουν εκτιμήσεις για το τι μπορεί να σηματοδοτεί η επανεμφάνιση και φέτος του ιού, ο οποίος πέρυσι στοίχισε τη ζωή σε 37 άτομα από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Η εποχή εμφάνισης του κρούσματος συμπίπτει σε γενικές γραμμές με την περσινή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει και φέτος επιδημία, ενώ η εμφάνισή του στην περιοχή της Καρδίτσας δεν σηματοδοτεί την εξάπλωση του ιού νοτιότερα από πέρυσι, όταν είχε εμφανιστεί από τη Λάρισα και βορειότερα. 

Ο επικίνδυνος ιός, που μεταδίδεται από το κοινό αστικό κουνούπι culex pipiens, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, με 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να συνεχίσει τους ψεκασμούς στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, προχώρησε το υπουργείο Υγείας, μετά την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin