Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε

Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια.

Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι:

- Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

- Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη. 


- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.

- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.

- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».

Οι βασικές ανατροπές είναι:

- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.

- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών. 


- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.

- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων. 


- Οσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται». 


- Εμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα. * 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin