Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πόλεμος στο διαδίκτυο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ


Γράφει ο Omid Memarian για το Slate.

Μεγάλωσα στο Ιράν και δούλεψα ως δημοσιογράφος εκεί μέχρι το 2004. Είχα δικό μου μπλογκ για το οποίο με συνέλαβαν οι αρχές ασφαλείας – εμένα και άλλους 20 μπλογκερς, τεχνικούς του διαδικτύου και δημοσιογράφους – και με έριξαν στην απομόνωση για 2 μήνες. Με το που με άφησαν ελεύθερο, έφυγα για την Αμερική.


Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένη εδώ και καιρό να φέρει το ελεύθερο ίντερνετ στο Ιράν. Το 2010 η Χίλαρυ Κλίντον μίλησε για ένα ήπιο κυβερνο-πόλεμο μεταξύ της Αμερικής και απολυταρχικών καθεστώτων όπως του Ιράν και αποκάλυψε πως η Αμερική ετοιμάζει κάποια νέα εργαλεία τα οποία θα διατεθούν στους πολίτες που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Με τα εργαλεία αυτά θα μπορούν να παρακάμπτουν την λογοκρισία που επιβάλει το καθεστώς. 70 εκατομμύρια δολάρια θα δωθούν για αυτό το σκοπό. Ένα από αυτά τα εργαλεία γράφτηκε ότι θα είναι ένα βαλιτσάκι που θα ονομάζεται «Το ίντερνετ σε μια βαλίτσα» και θα δίνει ασύρματη πρόσβαση στον ιστό, αποφεύγοντας την λογοκρισία. Οι Ιρανικές αρχές αμέσως απάντησαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ και ανακοίνωσαν ότι έχουν και δικές τους στρατιές χάκερς.

Magnify Image

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα είναι φιλόδοξες, αλλά πρακτικά ανεπαρκείς και δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Μέγα λάθος η ανακοίνωση των πρωτοβουλιών των ΗΠΑ για περισσότερη ελευθερία στο διαδίκτυο. Οι Ιρανοί φοβούνται πως οι αρχές θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια των Αμερικανών και τελικά όσοι δεχθούν την αμερικανική τεχνική βοήθεια θα βρίσκουν τον μπέλα τους με το καθεστώς. Άλλο πρόβλημα, μόνο το 38% των Ιρανων διαθέτουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Το μέσο δεν έχει τη μαζική απήχηση που έχει η δορυφορική τηλεόραση. Ίσως η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην «απελευθέρωση» της δορυφορικής τηλεόρασης, να κάνει δηλαδή παρεμβολές στο σύστημα παρεμβολών που επιβάλει το καθεστώς σε κανάλια όπως το δημοφιλές στο Ιράν Voice of America και το BBC.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin