Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Ανοίγει η συζήτηση για τα κοιτάσματα του Ιονίου

Ανοίγει η συζήτηση για τα κοιτάσματα του Ιονίου 
Στην φάση της εντατικής έρευνας και εν συνεχεία αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου προχωρεί η κυβέρνηση, έπειτα από τη σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έγινε συγκεκριμένη παρουσίαση των ενεργειακών προοπτικών και του δυναμικού της θαλάσσιας περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, έως το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και θα έχει επιλεγεί ανάδοχος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην περιοχή που εκτείνεται από το μέσον περίπου του Ιονίου Πελάγους, έως και τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου.

Η συγκυρία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η συγκεκριμενοποίηση της συζήτησης στην σημερινή συγκυρία δεν θεωρείται τυχαία. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για τα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής όσο εξελίσσεται στην Ευρώπη η συζήτηση για την κρίση του χρέους και πυκνώνουν οι συναντήσεις ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ερμηνεύεται και ως ανταπόκριση στις πρόσφατες παροτρύνσεις κυβερνητικών στελεχών μια πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας, περί αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, ως μέσου για την ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.

«Πετρελαϊκό τόξο Ιονίου»
Το πετρελαϊκό τόξο του Ιονίου έχει συνολική έκταση 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές το ενεργειακό του απόθεμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο της περιοχής του Πρίνου.

Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει φέρουν τις οικονομικές δυνατότητες από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής περίπου στα 15 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την ανάληψη των ερευνών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον «όλοι οι μεγάλοι παίχτες» στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Πάντως επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η δημιουργία ενός κονσόρτσιουμ ενδιαφερομένων και όχι η ανάθεση των ερευνών σε μία μόνο πλευρά.

Με αυτά ως δεδομένο, θεωρείται ότι θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς το στάδιο της εξερεύνησης των κοιτασμάτων και ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2012 θα υπάρχει πλήρης απεικόνιση του ενεργειακού αποθέματος της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Με αφορμή αυτά και τα όσα σχετικά συζητήθηκαν στη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταρτίσει και θα καταθέσει στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ενεργειών στον τομέα της ενέργειας, όπως π. χ. η δημιουργία αιολικών πάρκων, η μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί», αλλά και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Δεν είμαστε Σαουδική Αραβία»
Πάντως, πηγές του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση και να καλλιεργείται η προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Σαουδική Αραβία ή Νορβηγία. Υπάρχουν όμως βάσιμες εκτιμήσεις, ότι υπάρχει ενεργειακό απόθεμα σε υδρογονάνθρακες, το οποίο επαρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων αρκετών δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη κινητικότητα στη περιοχή του Αιγαίου. Όπως τονίζεται, στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τα κοιτάσματα είναι αξιόλογα και εύκολα αξιοποιήσιμα, ενώ δεν παραγνωρίζουν και την περιπλοκή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για τους ευνόητους λόγους.
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin