Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Η τεχνολογία φέρνει αϋπνίες


Τηλεόραση και κινητά φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο ποσοστό της αϋπνίας που μαστίζει την ανθρωπότητα στις μέρες μας, όπως υποστηρίζει το Αμερικανικό Ίδρυμα ύπνου.

Σε έρευνα του, περίπου το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο βλέπουν τηλεόραση ή μιλούν στο κινητό, ενώ τα δύο τρίτα παραδέχονται ότι ο ύπνος δεν τους φτάνει.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, βλέποντας τηλεόραση ή τσεκάροντας email και μηνύματα στο κινητό κάθε βράδυ πριν τον ύπνο μεταβάλλει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

“Δυστυχώς τα κινητά και η τηλεόραση, αν και κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη ή παραγωγική, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας”, υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ύπνoυ, Ράσελ Ρόζενμπεργκ.

Ο καθηγητής Τσαρλς Σάιζλερ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, συμπλήρωσε πως η έκθεση σε τεχνητό φως πριν τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα του “συναγερμού” στον οργανισμό και μειώνει την έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το ότι μπορούμε και κοιμόμαστε.

Μεγαλύτερα “θύματα” της τεχνολογίας όσον αφορά τον ύπνο είναι οι ηλικίες από 46 εως 64, ενώ περίπου το 28% των 19-29 έχουν αϋπνίες που προκαλούνται από την τηλεόραση ή το κινητό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα μικρά παιδιά βιώνουν αυτό το αποτέλεσμα, αφού περίπου το 10% αναφέρει πως έχουν ξυπνήσει πολλές φορές λόγω ειδοποίησης μηνύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin