Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πείτε "ναι" στη διατροφή, "όχι" στη δίαιτα

Οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες μειώνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, εξαντλούν τα αποθέματα του σώματος σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ατόμου...

“Έτσι, κάποιος ξεκινάει με όλη την καλή διάθεση και με ισχυρά κίνητρα για να χάσει κιλά, αλλά καταλήγει εξαντλημένος, δυσαρεστημένος, ψυχολογικά καταβεβλημένος και αρκετά συχνά με παραπάνω κιλά”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ, Βαγγέλης Ζουμπανέας.

Για τους διατροφολόγους, η άποψη ότι το βάρος χάνεται μόνο με αυστηρό περιορισμό του φαγητού και με πλήρη αποφυγή των "παχυντικών" τροφίμων είναι πλέον παρωχημένη.

“Ο στόχος δεν είναι να χάσει κάποιος άμεσα βάρος, αλλά να μάθει να τρέφεται σωστά για μια ολόκληρη ζωή και, ταυτόχρονα, με τη φυσική δραστηριότητα, που είναι απαραίτητη, το σώμα χάνει σταδιακά και με αργό ρυθμό το περιττό λίπος.

Το βάρος θα χαθεί, όταν κάποιος μάθει να τρώει ισορροπημένα και αυτό δεν γίνεται μέσω μιας μη ισορροπημένη δίαιτας. Χρειάζεται εκπαίδευση και υπομονή, όμως το αποτέλεσμα επιβραβεύει, καθώς τα κιλά που χάνονται με αυτό τον τρόπο, δεν επανέρχονται ποτέ
”, εξηγεί ο κ. Ζουμπανέας.

“Πολλοί άνθρωποι, σε κάποια στιγμή της ζωής τους και χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, έχουν υποβάλει τον οργανισμό τους σε αυστηρή - στερητική δίαιτα. Κανείς δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε μια τέτοιου είδους κατάσταση, γιατί αυτό του δημιουργεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας για το υπόλοιπο της ζωής του”, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή", Γιώτα Καρακασίδου.
Γρήγορη απώλεια βάρους- μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Οποιοδήποτε πρόγραμμα, με σκοπό τη μείωση του περιττού σωματικού λίπους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παράλληλη εφαρμογή ενός επιστημονικού προγράμματος διατροφής.

Ακόμη και εάν υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, αυτά θα είναι προσωρινά, ενώ τα προβλήματα υγείας που θα προκύψουν θα είναι μόνιμα: πχ, διαταραχή θυρεοειδούς αδένα, διαταραχή ορμονών, αναιμία, διακοπή της περιόδου των γυναικών, πρόωρη εμμηνόπαυση, οστεοπόρωση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ταχύτατη επανάκτηση του αρχικού βάρους και πολλά άλλα.

Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται εντονότερα και εμφανίζονται γρηγορότερα, ανάλογα με το ρυθμό μείωσης του σωματικού βάρους, που υπόσχεται η κάθε μέθοδος.

“Όσο πιο γρήγορη η απώλεια, τόσο μεγαλύτερα και εντονότερα θα εμφανισθούν τα προβλήματα
”, επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Γιάννης Σουπιός.

“Σε κάθε περίπτωση που σας υπόσχονται μείωση του σωματικού βάρους με ρυθμό μεγαλύτερο των τεσσάρων με πέντε κιλών ανά μήνα, να είστε σίγουροι ότι πρόκειται περί κομπογιαννιτισμού και ανορθόδοξες μεθόδους, που στόχο έχουν μόνο την απώλεια εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού.

Για να εξασφαλίσετε την προστασία της υγείας σας, αλλά και την επίτευξη των στόχων που επιθυμείτε, θα πρέπει να απευθύνεστε σε επιστήμονες διατροφολόγους - διαιτολόγους και όχι σε αισθητικούς, γυμναστές και διάφορους άλλους αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους”,
προσθέτει ο κ. Σουπιός.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin