Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Αυθαίρετα 3 ταχυτήτων

«Καρότο και μαστίγιο» για τα αυθαίρετα προανήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, με πακέτο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το πρώτο αφορά τις ρυθμίσεις τακτοποίησης που θα κινηθούν σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των ημιυπαίθριων, ενώ το δεύτερο κάποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές που «βγάζουν μάτι». Ετοιμάζεται μάλιστα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο που θα γκρεμίζει με δικές της μπουλντόζες.
 
Το «καρότο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και πληροφορίες της «Ε», θα περιλαμβάνει τα εξής:
1 Κατηγοριοποίηση των παρανομιών σε δύο μεγάλες ενότητες:
- Η πρώτη αφορά οικοδομές εξ ολοκλήρου αυθαίρετες, που κατά κανόνα συγκροτούν κανονικούς οικισμούς και θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσουν με ταχύτερους ρυθμούς πολεοδομικά σχέδια σε συνδυασμό με την προώθηση των δασικών χαρτών της περιοχής. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των αυθαιρέτων της τελευταίας 20ετίας. 


- Η δεύτερη περιλαμβάνει περιπτώσεις που έχουν γίνει υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια και θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ήδη θεσμοθετημένη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τις άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Αλλωστε η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι το 97% των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση αφορούν υπόγεια και πιλοτές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αυτές οι περιπτώσεις να καλυφθούν με μεταφορά συντελεστή δόμησης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο αλλά για το τέλος του χρόνου.

2 Εξαίρεση όλων των αυθαιρέτων από την κατεδάφιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που πιθανότατα θα είναι 30-40 χρόνια.
3 Σοβαρή μείωση των υπέρογκων προστίμων που είχαν θεσμοθετηθεί το 2003 με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Στην πράξη το μέτρο δεν απέδωσε γιατί οι πολεοδομίες έκαναν ελάχιστους ελέγχους και καταλόγιζαν πρόστιμα σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών. Η επιβάρυνση θα αντιπροσωπεύει το 5-10% της αξίας του αυθαιρέτου, έναντι 100% που ισχύει σήμερα, ενώ θα προβλέπονται μειώσεις για οικονομικά ασθενείς ομάδες.
4 Ξεκαθάρισμα όλων των προηγούμενων περιπτώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων που είχαν γίνει το 1983 και το 2003 και είχαν μείνει μόνον στις αρχικές δηλώσεις, χωρίς να πληρώνουν ετήσιο πρόστιμο διατήρησης. Θα κληθούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα ή να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις αν είναι γι' αυτούς ευνοϊκότερες. 

«Θα προχωρήσουμε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος», διαβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με το ΣτΕ. Κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων οι δηλώσεις αυθαιρέτου θα συνοδεύονται από προκαθορισμένο παράβολο, ενώ το οφειλόμενο πρόστιμο θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν, την αντικειμενική αξία και τη χρήση του ακινήτου (μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία, επαγγελματικός χώρος κ.λπ.). Είναι πιθανόν οι ιδιοκτήτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της στατικής μελέτης. 

Το «μαστίγιο» θα έχει διπλό χαρακτήρα και αφορά:
* ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων. Ηδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπιστούν τελεσίδικες αποφάσεις που μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά. Αφορούν κυρίως την προστατευόμενη περιοχή του Κηφισού και την ανατολική Αττική, όπου οι μπουλντόζες θα αναλάβουν σύντομα δράση. «Θα κατεδαφίσουμε κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση», υποσχέθηκε ο υπουργός, αλλά σε ερώτηση της «Ε» ότι με τους πρώτους δασικούς χάρτες έχουν ήδη εντοπιστεί σχεδόν 3.000 κτίσματα σε δάση, περιορίστηκε να πει ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος». 

* ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ για νέα αυθαίρετα και ελεγκτικό μηχανισμό μέσω δορυφόρων ώστε να εντοπίζονται οι παρανομίες στη φάση της κατασκευής, που είναι ευκολότερη η διαδικασία κατεδάφισης. Τα σημερινά πρόστιμα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για παλιά αυθαίρετα που δεν θα δηλωθούν.
Προανήγγειλε στην ουσία fast track, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που στην ουσία αποτρέπουν την κατεδάφιση αυθαιρέτων, με δικαστικές προσφυγές που μπορεί να διαρκέσουν 6-10 χρόνια, εφόσον δεν εξαφανιστούν σε κάποιο συρτάρι. Θα συνδυαστεί με τη δημιουργία νέας υπηρεσίας δόμησης στο υπουργείο, που θα αναλάβει και τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών στο σύνολο της χώρας παρακάμπτοντας τις πολεοδομίες. Θα διαθέτει ειδικό τμήμα κατεδαφίσεων με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα ώστε να αντιμετωπιστεί η απροθυμία των ιδιωτών να αναλάβουν το άχαρο έργο.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin