Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Άνθιμος: «Ναι» στη μισθοδοσία του κλήρου, αν επιστραφεί όλη η εκκλησιαστική περιουσία από το 1854

Στέφανος Μάνος και μητροπολίτης Άνθιμος 

Για αδυναμία της εκκλησίας να επωμιστεί το βάρος της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου έκανε λόγο την Παρασκευή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Απαντώντας σε πρόταση του επίσης προσκεκλημένου στην εκπομπή πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου για κατάργηση του νόμου Τρίτση και επιστροφή της περιουσίας της εκκλησίας με ταυτόχρονη υποχρέωσή της να αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών που σήμερα καταβάλλει το δημόσιο, ο κ. Άνθιμος δήλωσε ότι η εκκλησία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία μόνο αν της επιστραφεί όλη η εκκλησιαστική περιουσία που της έχει πάρει το κράτος από το 1854.

Ο μητροπολίτης έκανε μάλιστα λόγο για «ανίερο πόλεμο». «Η εκκλησιαστική περιουσία έχει δοθεί στο κράτος και δεν έχει αξιοποιηθεί. Έχει μείνει από την περιουσία ένα 4% στην εκκλησία το οποίο είναι δεσμευμένο από το κράτος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να αποκαλυφθεί το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν προκύψει ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα ποσά για τη μισθοδοσία θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος» απάντησε ο κ. Μάνος.

Σ. Μάνος: «Όχι στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων»

Νωρίτερα, ο κ. Μάνος τόνισε ότι δεν του έχει γίνει καμία πρόταση για τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε όμως ότι θα απαντούσε αρνητικά στην πρόταση αν του γινόταν, καθώς από το κείμενο του νόμου προκύπτει ότι δεν θα μπορούσα να κάνει τη δουλειά του όπως θέλει. «(σσ.: Το ν/σ) είναι φτιαγμένο από γραφειοκράτες, για να μη γίνει η δουλειά» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχει δημιουργηθεί πλαίσιο κατεπείγουσας εκποίησης με την οποία δεν συμφωνώ. Κακώς ψηφίσαμε αυτό που ψηφίσαμε για το μεσοπρόθεσμο. Δεν μπορεί να γίνει η μία ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα, έπρεπε να εξηγήσουμε πειστικά ότι δεν γίνεται» πρόσθεσε.

Για τα αυθαίρετα δήλωσε κατηγορηματικά ότι η «τακτοποίηση» δεν πρέπει να γίνει. «Έχω περάσει δύο φορές από το αρμόδιο υπουργείο, ουδέποτε νομιμοποίησα αυθαίρετο. Με ενοχλεί η απερίγραπτη επιπολαιότητα με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις. Ο νέος υπουργός μέσα σε δύο εβδομάδες σχημάτισε άποψη;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων Παπακωνσταντίνου «από σήμερα θα αρχίσουν να κτίζονται αυθαίρετα». Αναφερόμενος εξάλλου στην εξαγγελία του νέου υπουργού Περιβάλλοντος περί ενδεχόμενης άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι θα κάνει κακό στην αγορά αυτοκινήτων. «Τι το λες αν το σκέπτεται; Οι υπουργοί αποφασίζουν δεν σκέπτονται» παρατήρησε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin