Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times

 
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, αλλά και στα σενάρια για άτακτη χρεοκοπία της χώρας κάνουν οι Financial Times σε δημοσίευμα της Παρασκευής.


Σε άρθρο – ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Σημειώνεται δε πως η προσοχή στρέφεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στο αν θα καταφέρει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια αναφορικά με το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα:

- Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ.Παπανδρέου θα εξακολουθήσεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και θα κερδίσει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο κ. Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.

- Στο δεύτερο σενάριο, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές. «Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.

- Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin