Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν facebook για άτομα με αναπηρίες!!

 
Ίσα δικαιώματα και επιλογές σε ότι αφορά το διαδίκτυο για όλους ανεξαιρέτως θέλησαν να προσφέρουν οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Πρωτογερίδης, Δηµήτρης Στριπέλης και Αλέξης Τζανετόπουλος, οι οποίοι, όπως αναφέρει το Βήμα, σκέφτηκαν κάτι πρωτοποριακό: δημιούργησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο Facebook.

Μια σχέση που οδήγησε σε… «πράξη»

 
Αυτό που έδωσε την πρώτη ώθηση για τη δημιουργία μιας τέτοιας διαδικτυακής εφαρμογής που σπάει τους φραγμούς της αναπηρίας , ήταν μια ιδιαίτερη σχέση δασκάλου – μαθητή. Συγκεκριμένα, ο δάσκαλος ήταν ο 23χρονος Αλέξης Τζανετόπουλος, φοιτητής πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, και μαθητής ο 12χρονος Βασίλης, ο οποίος πάσχει από προβλήματα όρασης και επιθυμούσε να μάθει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή.
«Ξεκινήσαμε από απλές εφαρμογές, όπως το να μάθει ο Βασίλης να δημιουργεί έγγραφα στο word, να βρίσκει αρχεία στον σκληρό δίσκο, να ακούει μουσική στο κομπιούτερ. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη χρήση του ίντερνετ και στην πλοήγηση μέσα από συγκεκριμένα σάιτ», λέει στο «Βήμα» ο Αλέξης.
Το να μάθει όμως ο Βασίλης το facebook δεν ήταν καθόλου απλό, όπως εξηγεί ο Αλέξης. Οι τυφλοί χρησιμοποιούν το κομπιούτερ μέσω ενός ειδικού αναγνώστη οθόνης, ο οποίος διαβάζει κάθε στιγμή ο, τι αναγράφεται στην οθόνη. «Ο τρόπος λειτουργίας του, εξαιτίας της κατασκευής του, αλληλεπιδρά πολύ δύσκολα με το Facebook. Αρκεί να αναφέρω ότι για να διαβάσει τις αναρτήσεις των φίλων του στον «τοίχο» (wall) ένας τυφλός χρήστης έπρεπε να πατήσει… 25φορές το πλήκτρο Tab»!
Ένα νέο facebook
Ο 23χρονος Αλέξης, ο οποίος είχε δεθεί συναισθηματικά με το μαθητή του, αποφάσισε να αναλάβει τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας που θα επέτρεπε στα άτομα με προβλήματα όρασης να «δικτυωθούν» στο ίντερνετ, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι.
Μαζί με την πολύτιμη βοήθεια δύο συμφοιτητών του, του Φιλίππου Πρωτογερίδη και του Δηµήτρη Στριπέλη ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο του 2010 μια νέα εφαρμογή. που μετατρέπει τα δεδομένα που περιέχονται στο Facebook σε ήχο και υποστηρίζει ένα νέο αναγνώστη οθόνης, ο οποίος είναι συμβατός με τη φιλοσοφία του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή χρησιμοποιεί την αναγνώριση φωνής ώστε ο χρήστης να δίνει φωνητικές εντολές και περιέχει συντομεύσεις πληκτρολογίου για βασικές λειτουργίες, όπως η ανάγνωση των αναρτήσεων στον «τοίχο».
Οι τρεις προγραμματιστές συμμετείχαν στον φοιτητικό διαγωνισμό τεχνολογίας της Microsoft, «Imagine Cup 2011″, και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο, παρουσίασαν το εγχείρημά τους σε ειδικές ημερίδες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην ΑΣΟΕΕ και στο Deree, πέρασαν στην τελική φάση σε ανάλογο διαγωνισμό της μονάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της ΑΣΟΕΕ και συμμετείχαν στο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας «Innovation».
«Δεν πρόκειται περί ελεημοσύνης»
Δεν έλειψαν βέβαια και οι «βολές» ενάντια στους φοιτητές, από άτομα που λανθασμένα θεωρούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στην κατηγορία της «ελεημοσύνης».
«Δεν πρόκειται περί ελεημοσύνης. Είναι μια επιχειρηματική ιδέα που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτό αφενός σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, συνεπώς ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικά κίνητρα. Αφετέρου δε συνεπάγεται τη δυνατότητα για εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας. Διότι κάθε προϊόν που καλύπτει ανάγκες μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις», τονίζει ο Αλέξης.
Προσθέτει, άλλωστε, ότι στον τομέα των νέων τεχνολογιών για αναπηρίες το κράτος «λάμπει δια της απουσίας του και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μάλλον συγκρατημένη».
Τα επόμενα βήματα
Οι τρεις φοιτητές έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν ένα νέο λογισμικό που θα κάνει δυνατή τη χρήση του Facebook από άτομα που πάσχουν από αναπηρία στα άνω άκρα, με τη χρήση φωνητικών εντολών. Ταυτόχρονα, θέλουν να επεκτείνουν τις πλατφόρμες για τους τυφλούς, ώστε να περιέχουν εφαρμογές για το twitter, το YouTube και τη Wikipedia.
Οι φοιτητές αποκάλυψαν στην εφημερίδα ότι το Ιντερνετ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα τους για να βγουν στην αγορά. Αυτό που απαιτείται, ωστόσο, είναι να δημιουργηθούν οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν στους νέους να παρουσιάσουν και να αναδείξουν το έργο τους.Όπως αναφέρουν, «Οι διαγωνισμοί μας επιτρέπουν να παρουσιάζουμε το έργο μας και μέσα από τα σχόλια και τις κριτικές να το βελτιώνουμε διαρκώς. Επόμενο βήμα είναι η εμπορική του εκμετάλλευση σε συνεργασία με κάποια εταιρία που διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο».
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin