Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;

Πληθαίνουν οι δηλώσεις και τα δηµοσιεύµατα που ζητούν την αποποµπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που µας υποστηρίζουν, είτε επειδή κατηγορούµαστε αδίκως είτε επειδή η πτώση µας θα φέρει και πτώση του ευρώ 


ΝΑΙ
«Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα»
∆ΥΟ ΕΠΩΝΥΜΟΙ Βρετανοί ζήτησαν χθες από την Ευρώπη ναεγκαταλείψει την Ελλάδα ώστε να µην παρασύρει ολόκληρη την ευρωζώνη στον όλεθρο. Με άρθρο του στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο δήµαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ζητά να υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχµή λόγω της «απρόσεκτης» συµπεριφοράς της. Ο Τζόνσον, εξέχον στέλεχος του Συντηρητικού Κόµµατος, υποστηρίζει ότι οι σπατάλες της Ελλάδας ενθαρρύνθηκαν από τη συµµετοχή της στην ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι η Βρετανία δεν θα δεχθείνα λάβει µέροςσε δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Για πολλά χρόνια οι ευρωπαϊκέςκυβερνήσεις έλεγαν ότι θα ήταν παράλογο και αδιανόητο να φύγει µια χώρα από το ευρώ»”, τονίζει ο Τζόνσον. «Το ενδεχόµενο αυτό είναι όµως πλέον σχεδόν αναπόφευκτο, και όσο πιο γρήγορα πραγµατοποιηθεί τόσο το καλύτερο».

Την ίδια άποψη υποστηρίζει ο οικονοµικός συντάκτης της «Γκάρντιαν» Λάρι Ελιοτ. Οπως γράφει, η µόνη λύση που φαίνεται να προκρίνουν σήµερα οι Ευρωπαίοι για να ανορθωθεί η ελληνική οικονοµία και να προστατευθεί το ευρώ είναι ο αποπληθωρισµός, καθώς οι άλλες δύο λύσεις – υποτίµηση και χρεοκοπία – αποκλείονται. Οµως ο αποπληθωρισµός έχει καταστήσει το πρόβληµα του ελληνικού χρέους χειρότερο, και µεγαλύτερος αποπληθωρισµός θα επιδεινώσει ακόµη περισσότερο την κατάσταση.

Για να σταθεροποιηθεί το χρέος στο 140% του ΑΕΠ, θα πρέπει τα επόµενα χρόνια το δηµοσιονοµικό πλεόνασµα της Ελλάδας να φτάνει το 7% - 10%.

Κάτι τέτοιο απαιτεί τα έσοδα από τους φόρους ναείναι υψηλότερα από τις δαπάνες. Οµως ταµέτρα λιτότητας αποκλείουν αυτότο ενδεχόµενο. Αποτέλεσµα; Σύµφωνα µε τον Ελιοτ, χρεοκοπία, υποτίµηση ή και τα δύο.

«Να ψηφίσουν όσοι τους δανείζουν»
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ δηµοψήφισµα για να αποφασίσουν αυτοί που πληρώνουν για την Ελλάδα αν θα τη σώσουν ακόµη µια φορά ή θα προστατεύσουν «ένα ευρώ χωρίς την Ελλάδα» προτείνει η µαζικής κυκλοφορίας αυστριακή εφηµερίδα «Oesterreich».

Αντίθετος προς µια νέα ενίσχυση της Ελλάδας δηλώνει και ο Γκέερτ Βίλντερς, ο λαϊκιστής ηγέτης του ολλανδικού δεξιού Κόµµατος της Ελευθερίας. «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχµή», δήλωσε. «Οχι άλλα χρήµατα των ολλανδών φορολογουµένων στους διεφθαρµένους και ντε φάκτο χρεοκοπηµένους Ελληνες». Ο Βίλντερς προβλέπει ότι αν η ολλανδική κυβέρνηση λάβει µέρος σε ένα νέο πακέτο διάσωσης θα δηµιουργηθεί µεγάλο πολιτικό πρόβληµα στη χώρα.

ΟΧΙ
«Οι Ελληνες δουλεύουν πολύ»
ΠΑΡ’ ΟΛΟ που ταµπλόιντ όπως η «Μπιλντ» χαρακτηρίζουν συστηµατικά τους Ελληνες τεµπέληδες, γράφει ο Μάικλ Μπερκ στην «Γκάρντιαν», συµβαίνει το ακριβώς το αντίθετο: σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν, οι Ελληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς τις ώρες που εργάζονται. Ο λόγος που η ελληνική οικονοµία δεν µπορεί να συνέλθει είναι η αυστηρή λιτότητα. Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τα επόµενα δύο χρόνια και ότι το ευρώ παρά τις δυσκολίες θα τη γλιτώσει εκφράζει και ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, η “βεντέτα” των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». Θα χρειαστούν βέβαια δύο πράγµατα. Πρώτον, η Ελλάδα να εφαρµόσει ένα πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων. ∆εύτερον, η Μέρκελ να κάνει ακόµη µερικά βήµατα, όπως διαγραφή µέρους του χρέους και έκδοση ευρωοµολόγων.

SOS από 48 κολοσσούς για το κοινό νόµισµα
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ είναι µια κρίση του χρέους, όχι του ευρώ: αυτό επισηµαίνουν ανώτατα διευθυντικά στελέχη 48 γαλλικών και γερµανικών επιχειρήσεων µε άρθρο τους που δηµοσιεύτηκε χθες στη γαλλική «Μοντ» και τη γερµανική «Χάντελσµπλατ».

«Ως γάλλοι και γερµανοί βιοµήχανοι, που έχουν κύκλο εργασιών 1,5 τρισεκατοµµυρίου ευρώ και απασχολούν πέντε εκατοµµύρια εργαζοµένους σε όλο τον κόσµο, ανησυχούµε για το µέλλον του ευρώ και της οικονοµικής και νοµισµατικής ένωσης», τονίζουν. «Η ιστορία του ευρώ είναι µια πραγµατική επιτυχία.

Ποιος θα το σκεφτόταν, όταν εγκαινιάστηκε το ευρώ πριν από 12 χρόνια, ότι θα ήταν σήµερα ισχυρότερο από το δολάριο και τόσα άλλα νοµίσµατα;».

Μεταξύ των επιχειρηµατιών που υπογράφουν είναι διευθυντικά στελέχη της Air France - KLM, της France Telecom, της Peugeot Citroen, της Total, της Michelin, της Deutsche Bank, της Deutsche Post, της BMW, της Vivendi και της Siemens.

Η επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας, συνεχίζουν τα διευθυντικά στελέχη, «οδήγησε ορισµένες χώρες της νοµισµατικής ένωσης να χρεωθούν ακόµη περισσότερο. Βραχυπρόθεσµα, οι χώρες αυτές πρέπει να βοηθηθούν ώστε να ανακτήσουν την οικονοµική τους ανεξαρτησία και να δηµιουργηθούν οι συνθήκες ενός καλύτερου µέλλοντος για τους πληθυσµούς τους. Σε αντάλλαγµα, πρέπει να τεθούν σε ισχύ αποτελεσµατικά µέτρα. Η επιστροφή σε µια σταθερή οικονοµική κατάσταση θα στοιχίσει πολλά δισεκατοµµύρια ευρώ, αλλά η Ευρωπαϊκή µας Ενωση και το κοινό µας νόµισµα το αξίζουν».

Λύσεις όπως ο αποκλεισµός χωρώνµελών της ευρωζώνης ή η διαίρεση ανάµεσα σε µιαΕνωση του Βορρά και µια Ενωση του Νότου δενείναι καλές, σηµειώνουν οι υπογράφοντες. «Τέτοιες δηµαγωγικές προτάσεις δεν ανταποκρίν ονταιστη σοβαρότητα της κατάστασης».


Οι χώρες που χρεώθηκαν πρέπει να βοηθηθούν ώστε να ανακτήσουν την οικονοµική τους ανεξαρτησία, αναφέρουν επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά πέντε εκατοµµύρια εργαζοµένους
 πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin