Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Κινεζικός «μηχανισμός» στήριξης

Την υποστήριξή του προς την ευρωζώνη επανέλαβε άλλη μία φορά χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, έπειτα από επίσημες συνομιλίες στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας και της Ευρώπης, αντίστοιχα, μίλησαν εκτενώς τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για την κρίση του ευρώ, ενώ ο κινέζος πρωθυπουργός διακήρυξε την πίστη του στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και υποσχέθηκε, «αν χρειαστεί», να αγοράσει η χώρα του ακόμα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα ώστε να συνδράμει «στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να βοηθήσει στην ανάπτυξή της». 

 

«Οταν η Ευρώπη έχει προβλήματα, εμείς τείνουμε χείρα βοηθείας», δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Ουγγαρία και τη Βρετανία και χαρακτήρισε «προσωρινής φύσεως» τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι αρκετά δυνατή ώστε να κυριαρχήσει έναντι των προκλήσεων». Η Κίνα διαθέτει ευρωπαϊκά ομόλογα άνω των 800 δισ. ευρώ, ενώ η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Πεκίνου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ένα think tank των Βρυξελλών προειδοποιεί ότι ο νέος ρόλος της Κίνας ως «δανειστή ύστατης λύσης» μπορεί να προκαλέσει «σοβαρές επιπλοκές στην ικανότητα της Ευρώπης να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο προς την Κίνα» σε τέτοιου είδους θέματα.

Δεκατέσσερις σημαντικές συμφωνίες υπογράφηκαν σε διμερές επίπεδο, ενώ χθες ο Ουέν Τζιαμπάο και 13 μέλη της κυβέρνησής του έλαβαν μέρος μαζί με δέκα γερμανούς υπουργούς σε γερμανοκινεζικό Υπουργικό Συμβούλιο - πρωτοβουλία την οποία η Κίνα υιοθετεί πρώτη φορά. Η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις στα 200 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ ο Ουέν εξέφρασε την ελπίδα οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Πεκίνου και Βερολίνου να διπλασιαστούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρυσι, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφθασαν τα 130 δισ. ευρώ - η Κίνα είναι υπ' αριθμόν 7 αγοραστής γερμανικών εξαγωγών, ενώ είναι πρώτη στις εισαγωγές στη Γερμανία, η οποία αγοράζει κινεζικά προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 76,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Και οι δύο θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό μπορεί να γίνει καλύτερο», δήλωσε η Μέρκελ χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «ιδεώδεις συνεργάτες» για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


ΤΑ ΝΤΙΛ. Ο Ουέν Τζιαμπάο ανακοίνωσε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι συνολικής αξίας άνω των 15 δισ. δολαρίων - η Airbus υπέγραψε συμφωνία για την πώληση 88 αεροσκαφών Α320 στην Κίνα έναντι 7,5 δισ. δολαρίων. Η Γερμανία ελπίζει για εξισορρόπηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι άμεσες επενδύσεις του Βερολίνου στην Κίνα βρίσκονται σήμερα στα 20 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 600 εκατ. ευρώ που είναι οι κινεζικές επενδύσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο διενήργησε τηλεφωνική δημοσκόπηση - δεν έγινε όμως βάσει των απαραίτητων επιστημονικών προδιαγραφών - που κατέδειξε ότι 81% των Γερμανών που απάντησαν δήλωσαν ότι ανησυχούν επειδή η χώρα τους εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε τόνισε πως η γοργή ανάπτυξη της Κίνας και η όλο και μεγαλύτερη επιρροή της στη διεθνή σκηνή «δεν χρειάζεται να γίνει εις βάρος της Γερμανίας αλλά προς όφελός μας», αν το Βερολίνο χειριστεί την κατάσταση έξυπνα...

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin