Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Οικολογικό καταμαράν σχεδίασαν αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη


Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής «Marvin the Martian», που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια προσφέροντας οικονομικές περιηγήσεις στις θάλασσες, σχεδίασαν δύο αρχιτέκτονες από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Voria.gr.
Όπως τονίζει η Μαρία Μαλινδρέτου- Βήκα, η οποία μαζί με τον Πάνο Βούλγαρη εμπνεύστηκε το οικολογικό καταμαράν, το «Marvin the Martian» απαντά στην ενεργειακή και οικονομική κρίση.
 
Το σκάφος που σχεδίασαν οι δυο αρχιτέκτονες έχει μήκος 15 μέτρα και διαθέτει δύο κινητήρες, έναν ηλεκτρικό και ένα ντίζελ. Ο ηλεκτρικός κινητήρας τροφοδοτείται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα του σκάφους (οι μπαταρίες εκτός από τον ήλιο μπορούν να φορτιστούν και με ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ ο ντιζελοκινητήρας λειτουργεί συμπληρωματικά σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα ή εφόσον παραστεί ανάγκη.
Οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες παρέχουν στο σκάφος πλήρη αυτονομία 30 ναυτικών μιλίων, με ταχύτητα 5-7 κόμβων, χωρίς τη χρήση παραδοσιακών καυσίμων. Σε περιπτώσεις ανάγκης μπορούν να ενεργοποιηθούν δύο κινητήρες diesel, οι οποίοι προσφέρουν αυτονομία έως 500 ναυτικά μίλια, με ταχύτητα 10 κόμβων, καταναλώνοντας μόνο 400 λίτρα καυσίμου (7,5 λίτρα/ώρα ή 0,8 λίτρα/ν.μ). Ακόμα λοιπόν και στην περίπτωση της χρήσης πετρελαίου η κατανάλωσή του παραμένει η χαμηλότερη της αγοράς.
Το καταμαράν μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8 επιβάτες στους δύο πλωτήρες του, ενώ διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin