Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Γιορτάστε το θερινό ηλιοστάσιο «Βιώνοντας το Σέλας»

 

Το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με μια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδήλωση με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας».

Επίσημος προσκεκλημένος της ημέρας θα είναι ο Terence Murtagh, Γενικός Διευθυντής της Evans and Sutherland, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πλανηταρίων στον κόσμο με την οποία συνεργάζεται άμεσα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, προκειμένου να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την πλέον προηγμένη τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα. 
 
Ο Τerence Murtagh, πέρα από την εξαιρετική τεχνογνωσία και την τεράστια εμπειρία του, είναι ο δημιουργός της πλανηταριακής παράστασης με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας». Για την δημιουργία της παράστασης αυτής ο Murtagh ταξίδεψε δώδεκα φορές ως το Fairbanks της Βόρειας Αλάσκα αλλά και στο Τρόμσο της Βόρειας Νορβηγίας, όπου και κατέγραψε σε time-lapse φωτογράφιση το μοναδικό θέαμα που προσφέρει το Σέλας για τους θόλους των Πλανηταρίων.
Η 25λεπτη παράσταση που δημιούργησε είναι η πρώτη πλανηταριακή παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το Σέλας σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και το προβάλλει καλύπτοντας πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (950 τ.μ.).
Ο Murtagh προτείνει στο ελληνικό κοινό μια ολοκληρωμένη όσο και εξαιρετικά πρωτότυπη παράσταση που απευθύνεται σ’ όλους εκείνους που μαγεύονται από τα ιδιόμορφα φυσικά φαινόμενα και επιθυμούν να τα βιώσουν και με τις δικές τους αισθήσεις. Ο ίδιος θα βρίσκεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μόνο την Τρίτη 21 Ιουνίου, οπότε και θα προβληθεί η παράσταση «Βιώνοντας το Σέλας». Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις προβολές, στις 8, 9 και 9.30 μ.μ. Ο δημιουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και να μοιραστεί μαζί του τις συναρπαστικές του εμπειρίες, κατά την διάρκεια της πρώτης παράστασης στις 8 μ.μ.
Σημειώνεται ότι η είσοδος και στις τρεις προβολές είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται στο ταμείο του Πλανηταρίου από τις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των θέσεων.
Τι είναι το Σέλας;
Ο διευθυντής του Πλανηταρίου Π. Σιμόπουλος εξηγεί τι είναι το Σέλας: «Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι ο λόγος για την εμφάνιση του ωραιότερου από τα παιχνίδια της φύσης όταν σχηματίζουν τις μυστηριώδεις φωτεινές παραστάσεις που αποτελούν το βόρειο και το νότιο Σέλας σε ύψος που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 χιλιόμετρα.
Τα διάφορα χρώματα που παρατηρούμε στο Σέλας εξαρτώνται από τα χημικά στοιχεία της ιονόσφαιρας με τα οποία συγκρούονται τα φορτισμένα ηλεκτρόνια από τον Ήλιο. Η όλη αυτή διαδικασία γίνεται με έναν αρκετά πολύπλοκο τρόπο που ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητός αν και η αρχή της διαλεύκανσής του άρχισε πριν από 150 περίπου χρόνια.
Το Σέλας είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της γήινης μαγνητόσφαιρας, έστω κι αν οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να το δούμε πάντα αφού χρειάζεται να βρισκόμαστε στο κατάλληλο μέρος και να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να το παρακολουθήσουμε.
Από τη βόρεια Νορβηγία το φαινόμενο παρατηρείται σε καθημερινή σχεδόν βάση, ενώ στις νότιες περιοχές της χώρας είναι εμφανές αρκετές φορές κάθε μήνα. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης η εμφάνισή του περιορίζεται σε μία περίπου φορά κάθε μήνα και στην περιοχή της Μεσογείου δεν το βλέπουμε παρά μερικές μόνο φορές κάθε αιώνα».
Πληροφορίες: Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, 210 9469600.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin