Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Η οικογενειακή “τραγωδία” της βασιλικής οικογενείας της Ταϊλάνδης

 
 

Αμερικανική ανησυχία για την επόμενη μέρα της Ταϊλάνδης αποκαλύπτει το Wikileaks. Ο πατέρας πάσχει από Πάρκινσον και κατάθλιψη, ο γιος ενδέχεται να είναι φορέας του AIDS.

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια οικογενειακή τραγωδία. Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το Wikileaks, οι ασθενείς πατέρας και γιος είναι αντιστοίχως ο βασιλιάς και ο διάδοχος της Ταϊλάνδης. Η κατάστασή τους κάνει τους αμερικανούς διπλωμάτες να ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.

«Είναι δύσκολο να υποεκτιμήσουμε τις πολιτικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε η αβεβαιότητα με αφορμή την αναπόφευκτη κρίση διαδοχής μετά τον θάνατο του βασιλιά Μπουμιντόλ Αντουλιαντέι, του οποίου ο γιος, Μάχα Βαγιραλόνγκσον, θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος» αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπανγκόκ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2009. Οι αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι ο θάνατος του 83χρονου μονάρχη είναι πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο σε στρατιωτικό πραξικόπημα ή να οδηγήσει σε μια κρίση διαδοχής ανάμεσα στον διάδοχο, τη βασίλισσα και τη μεγαλύτερη αδελφή της, πριγκίπισσα Σίριντχορν.
 
Οι φήμες για την υγεία του βασιλιά και του διαδόχου του κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στην Ταϊλάνδη. Κανείς όμως δεν έχει θίξει το ζήτημα δημοσίως σε μια χώρα όπου η κριτική στη βασιλική οικογένεια θεωρείται έγκλημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση. Κατά συνέπεια, η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων μόνο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μπανγκόκ, ενώ δεν μπορεί παρά να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης ενόψει των εκλογών της 3ης Ιουλίου.
 
Ο ταϊλανδός μονάρχης είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της χώρας του για δυο χρόνια. Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεγραφήματα, η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι αναγνωρίζεται επισήμως. Στην Πάρκινσον και την κατάθλιψη, από τις οποίες υποφέρει ο βασιλιάς, οι αμερικανοί διπλωμάτες προσθέτουν και το χρόνιο άλγος στη μέση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει μάλιστα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του βασιλιά είναι η ψυχολογική του κατάσταση. Και ο 58χρονος διάδοχος, επίσης ψυχολογικά εύθραυστος, μόνο για ιδανική λύση δεν φαντάζει.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin