Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Έρευνα για την εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση

 

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο σεξουαλικός τουρισμός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει στην Κύπρο στον τομέα της εμπορίας γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι για τους εμπόρους γυναικών αυτό που έχει σημασία είναι μόνο τα χρήματα, ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εμπόρων και στις δυο πλευρές του νησιού. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα διεξάγεται εμπορία γυναικών μεταξύ της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η Διευθύντρια του Κέντρου Μελετών, Μεταναστευτικής Ταυτότητας και Δικαιωμάτων Μίνε Γιουσέλ ανέφερε πως η έρευνα που έγινε ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έδειξε μεταξύ άλλων πως ο σεξουαλικός τουρισμός, κυρίως από Τούρκους επιχειρηματίες και άλλους πλούσιους, προς τα κατεχόμενα αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ζήτησης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες που είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν υπηρεσίες σε Τούρκους κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, προσφέροντάς τους υπηρεσίες μεταφοράς από το αεροδρόμιο προς το νυκτερινό κέντρο όπου περνούν τη νύκτα τους. Μετά τους μεταφέρουν πίσω στο αεροδρόμιο χωρίς να χρειάζεται να μείνουν σε ξενοδοχεία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε η κ. Γιουσέλ, προσθέτοντας πως άλλοι επικοινωνούν απευθείας με υπηρεσίες ταξί και με τα νυκτερινά κέντρα για να διευθετήσουν την κάθοδό τους στο νησί και το πώς θα εξυπηρετηθούν.

Όπως είπε αυτό τους στοιχίζει πολύ πιο φθηνά από ότι θα πλήρωναν για τις σεξουαλικές υπηρεσίες μιας γυναίκας στην Τουρκία και το ποσό που καταβάλλουν περιλαμβάνει το αεροπορικό τους εισιτήριο, τα μεταφορικά, τα ποτά τους, το σόου που θα δουν στο νυκτερινό κέντρο καθώς και τις σεξουαλικές υπηρεσίες.

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που αναζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι οι φοιτητές, κυρίως από την Τουρκία, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας νομίζουν πως η πορνεία είναι νόμιμη στα κατεχόμενα γιατί υπάρχει αφθονία νυκτερινών κέντρων «που λειτουργούν νόμιμα».

Η Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού φύλου Τζόζι Χριστοδούλου είπε πως με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου , που έγινε στις ελεύθερες περιοχές ,για τη ζήτηση που υπάρχει στην Κύπρο για σεξουαλική εκμετάλλευσης των γυναικών που είναι θύματα εμπορίας, οι σεξουαλικές υπηρεσίες αγοράζονται κυρίως σε καμπαρέ, μπαρ, ινστιτούτα μασάζ, στους δρόμους, σε κουρεία και σε καφενεία. Άλλοι πιθανοί χώροι αγοράς τέτοιων υπηρεσιών είναι τα πανεπιστήμια, ιστοσελίδες όπου προσφέρονται υπηρεσίες συνοδών, τα διαμερίσματα και γνωστά νυκτερινά κέντρα.

Όπως είπε, ανεξαρτήτως του χώρου οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι λίγο - πολύ οι ίδιες, υπάρχει πάντα ένας μεσάζοντας, ένας ιδιοκτήτης του χώρου ή ένας σωματέμπορος που παίρνουν τα λεφτά και δίνουν πιθανόν ένα μικρό ποσοστό στις γυναίκες. Η κ. Χριστοδούλου παρέθεσε εξάλλου δηλώσεις ερωτηθέντων ανδρών, που δείχνουν ότι η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών θεωρείται ως μια φυσιολογική συμπεριφορά, αφού οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και εμπορεύματα.

Μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο εισηγείται να σταματήσει η δίωξη των γυναικών που βρίσκονται στην πορνεία και να εφαρμοστούν προγράμματα για την έξοδό τους από αυτήν και να τους δοθεί πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, μαθησιακών προγραμμάτων, ψυχολογικής στήριξης, παροχής στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακόμη εισηγείται να υπάρξει αναζήτηση μέτρων ποινικοποίησης της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών και τροποποίηση των νόμων κατά της εμπορίας προκειμένου σε αυτούς να καλύπτεται μια ευρύτερη έννοια του όρου «σεξουαλική εκμετάλλευση» ώστε σε αυτήν να περιλαμβάνονται το στριπτίζ και τα ζωντανά σόου σεξουαλικού περιεχομένου.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin