Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Ξανασυγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και χορεύουν οι «αγανακτισμένοι»

Ξανασυγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και χορεύουν οι «αγανακτισμένοι» 
Στην πλατεία Συντάγματος επιστρέφουν και πάλι οι διαδηλωτές μετά τις σφοδρές συγκρούσεις κουκουλοφόρων και αστυνομικών  στην πλατεία Συντάγματος.


Με αψιμαχίες στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος συνεχίζεται η ένταση στο κέντρο της Αθήνας. Κουκουλοφόροι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούονται κατά διαστήματα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα χημικά που έχουν πέσει. Αρκετοί διαδηλωτές έχουν ζητήσει βοήθεια στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος από τους «αγανακτισμένους», κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τη ρίψη χημικών. Αρκετοί δέχονται επίσης τις Πρώτες Βοήθειες στον ίδιο χώρο, φέροντας τραύματα από πέτρες.


Αυτή την ώρα (17.15), ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ κυκλοφορούν στους δρόμους πέριξ του Συντάγματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πολύς συγκεντρωμένος κόσμος σε όλες τις παρόδους. Στην Ερμού, στη Νίκης, στη Βουλής, στη Μητροπόλεως, στη Φιλελλήνων, αλλά και στη λεωφόρο Αμαλίας και στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, απλός κόσμος παραμένει και δεν αποχωρεί, αναμένοντας να λήξουν τα επεισόδια με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους.


Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν μειωθεί κατά πολύ καθώς  οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν επέμβαση και στην πλατεία προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους.


Οι «μάχες» επικεντρώθηκαν κυρίως στο κάτω μέρος του Συντάγματος, επί της οδού Σταδίου και στη συμβολή της με την Καραγεώργη Σερβίας, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο από τις ζημιές σε κτίρια, στάσεις και πεζοδρόμια που έχουν σημειωθεί, ενώ η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από τα εκατοντάδες χημικά που έπεσαν.


Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με ζαρντινιέρες και κάδους απορριμμάτων, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε πεζοδρόμια και μάρμαρα της πλατείας, που χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος,  στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Καραγεώργη Σερβίας, Μητροπόλεως και Βαλαωρίτου, ενώ ένταση σημειώθηκε νωρίτερα και στα Προπύλαια. Ανδρες των ΜΑΤ εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό  για την απομάκρυνση και τη σύλληψη των ταραξιών.

Εφοδο πραγματοποίησαν, λίγο πριν τις 17.00, δυνάμεις των μοτοσυκλετιστών της ομάδας «Δ» της Αστυνομίας σε μια ακόμη προσπάθεια να διαλύσουν τις ομάδες των ταραξιών. Ακολούθησε ομοβροντία δακρυγόνων και χημικών, ενώ η καταδίωξη και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν για μια ακόμη φορά προς την οδό Πανεπιστημίου.


Παρά τα νέα επεισόδια οι «αγανακτισμένοι» δεν παραδίδουν την πλατεία ούτε στην Αστυνομία, ούτε στους ταραξίες, επιστρέφοντας κάθε φορά που υποχωρούν στους γύρω δρόμους οι επιτιθέμενοι και των δύο πλευρών.


Αλλωστε και τα μεγάφωνα των αγανακτισμένων συνεχίζουν να παίζουν τα μηνύματά τους μαζί με τα τραγούδια και να καλούν το απόγευμα τον κόσμο στο καθημερινό ραντεβού τους στην πλατεία για να διαδηλώσουν ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα συζητείται εκείνη την ώρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


Μάλιστα, την ώρα που εκδηλωνόταν το τελευταίο επεισόδιο μια μεγάλη ομάδα των αγανακτισμένων είχε στήσει χορό στη μέση της πλατείας, ακολουθώντας του ήχους του Ντιρλαντά του
Δ. Σαββόπουλου και του Ν. Ξυλούρη που έπαιζαν εκείνη τη στιγμή τα μεγάφωνα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Βασ. Κωνσταντίνου στο ύψος της Ρηγίλλης όπου για ακόμη μία φορά οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με χρήση χημικών να διαλύσουν ομάδα των αγανακτισμένων που παραμένει σε αυτό το σημείο. Το κτίριο της Βουλής πάντως, παραμένει αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απλησίαστο για διαδηλωτές αλλά και κουκουλοφόρους, ενώ έχουν κρατηθεί ανοιχτές δίοδοι άφιξης και αποχώρησης για βουλευτές και εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο. Σιδερένιος «φράχτης» έχει στηθεί από τα ΜΑΤ στο ύψος των «λουλουδάδικων», επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.


Εμφάνιση αντιεξουσιαστών


Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όταν ομάδα διαδηλωτών, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Ακολούθησαν επεισόδια και μεταξύ των συγκεντρωμένων, όταν αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς που δίνουν το «παρών» κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά και με μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αγανακτισμένων, που τους ζήτησαν επιτακτικά να αποχωρήσουν.


Επίθεση σε αστυνομικούς


Μία διμοιρία των ΜΑΤ που εμφανίστηκε αρχικά στην οδό Νίκης και στη συνέχεια στην Καραγεώργη Σερβίας, δέχτηκε την επίθεση συγκεντρωμένων με πέτρες και μπουκάλια, μεταφέροντας το «θέατρο» των συγκρούσεων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

Ενταση υπάρχει και μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ενώ γίνεται συνεχής ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες των ΜΑΤ και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.


Δεκαπέντε τραυματίες, τρεις συλλήψεις
Από τις συμπλοκές που έχουν ξεκινήσει από το πρωί, δέκα τραυματίες πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός (2) και Γενικό Κρατικό «Γιώργος Γεννηματάς» (8), ενώ πέντε αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στην οδό Σταδίου, ένας άνδρας της Τροχαίας έπεσε θύμα επίθεσης κουκουλοφόρων, ενώ άλλοι παριστάμενοι πολίτες προσπάθησαν να τον σώσουν. Τελικά, απέφυγε τον ξυλοδαρμό όταν ένας μοτοσυκλετιστής του ΕΚΑΒ τον βοήθησε να διαφύγει με τη μηχανή του. Επίθεση δέχτηκε από άγνωστο άτομο στην οδό Λέκκα και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάσος Τέλογλου, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και εισήχθη για νοσηλεία, έχοντας εκδορές στο πρόσωπο και μετά-τραυματική αμνησία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές υπόπτων, ενώ μόλις τρεις από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.


Εκκληση «αγανακτισμένων»

Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» να έχει ουσιαστικά διαλυθεί από την πλατεία, με αρκετούς να παραμένουν κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και προς τη λεωφόρο Αμαλίας, ενώ άλλους να βρίσκονται στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και προς το Μοναστηράκι. Την ίδια στιγμή τάξη επιχειρούν να βάλουν και οι «αγανακτισμένοι», προσπαθώντας να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες και να εκτονώσουν την ένταση.
Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, ακούγονται συνεχείς εκκλήσεις προς τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί ειρηνικά η διαδήλωση. Εκκλήσεις γίνονται και προς το πλήθος, προκειμένου να μην αποχωρήσει από την πλατεία, αφήνοντάς την στο έλεος των κουκουλοφόρων, ενώ συγκροτήματα στα σκαλιά της πλατείας προσπαθούν να αποφορτίσουν το κλίμα.
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin