Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Σκόπια: Στήνεται άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

 

Σε δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Οι εργασίε ς για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που ξεκίνησαν το πρωί, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε ο περιφερειακός δήμος των Σκοπίων «Κέντρο», στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση του δήμου του Κέντρου το άγαλμα αποκαλείται ως «Έφιππος Πολεμιστής», δηλ. αποφεύγεται η ονομασία «Μεγάλος Αλέξανδρος».

Ωστόσο, όλα τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν λόγο για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μετά την τοποθέτηση του «Έφιππου Πολεμιστή» θα συναρμολογηθούν τα υπόλοιπα τμήματα από τα οποία συνοδεύεται το άγαλμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ύψος του αγάλματος αγγίζει τα 13 μέτρα και οι εργασίες τοποθέτησης του αγάλματος πραγματοποιούνται από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου «Φερντινάντο Μαρινέλι» από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα.

Τμήματα του ανδριάντα έχουν μεταφερθεί με φορτηγά και γερανούς στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συναρμολόγησης του.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων η δαπάνη για το άγαλμα αυτό ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Το άγαλμα και η επιχάλκωση του κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού το οποίο αποτελεί συνοδευτικό τμήμα της κατασκευής.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) επέκρινε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το SDSM κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι ότι παρά τη μεγάλη φτώχεια στη χώρα, δαπανά 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους για το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Το SDSM αναφέρει ότι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων αποτελεί για μία «μεγαλομανή» κατασκευή και προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι « θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή διεθνή θέση της χώρας ».  




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin