Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Πώς να ξεκινήσετε τη μέρα σας με όρεξη;

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» λέει πολύ σοφά μια λαϊκή ρήση την οποία όλοι μας έχουμε ενστερνιστεί εκατοντάδες φορές στη ζωή μας. Πώς μπορούμε, όμως, να εξασφαλίσουμε μια καλή μέρα, κάθε μέρα; 

Το πρωινό ξύπνημα σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη στιγμή της ημέρας, ειδικά αν έχετε ξενυχτήσει για να δείτε το Nip/Tuck ή το Sex and the City για 100η φορά σε επανάληψη. Υπάρχουν, όμως τρόποι να ξεκινήσετε την ημέρα σας ξεκούραστοι, να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να είστε παραγωγικοί και να μην σας καταβάλλει το άγχος, εφαρμόζοντας μερικές απλές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν στο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και «βάλετε πρώτη» για το 24ωρο που ακολουθεί. Κι αφήστε τους υπόλοιπους να κυκλοφορούν με… ξινισμένες γκριμάτσες!

Αφήστε μισάνοιχτες τις κουρτίνες ή τα ρολά πριν πέσετε για ύπνο
Ίσως σας φαίνεται κάτι απλό, αλλά αυτή η κίνηση έχει μεγάλη σημασία: το φυσικό φως που θα μπει στο δωμάτιό σας το πρωί, θα δώσει σήμα στον εγκέφαλο να επιβραδύνει την παραγωγή μελατονίνης και να αυξήσει την παραγωγή αδρεναλίνης, έτσι ώστε να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε. Φροντίστε μόνο να πηγαίνετε για ύπνο νωρίς, προκειμένου να έχετε καλύψει τις 7 ώρες που απαιτούνται, όταν το φως θα αρχίσει να μπαίνει στο δωμάτιό σας και να σας ξυπνάει. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, θα απαλλαγείτε και από το ενοχλητικό ξυπνητήρι και θα βασίζεστε στο βιολογικό σας ρολόι.
Βάλτε το ξυπνητήρι 15 λεπτά νωρίτερα
Πρέπει να σηκωθείτε στις 8; Φροντίστε να μη ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας ακριβώς αυτή την ώρα, αν δεν θέλετε να σηκωθείτε αγχωμένοι και να τρέχετε από το πρώτο δευτερόλεπτο που ανοίξετε τα μάτια σας. Βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει ένα τέταρτο νωρίτερα, έτσι ώστε να έχετε χρόνο να ξυπνήσετε με την άνεσή σας, να χουζουρέψετε, να τεντωθείτε, να ακούσετε ένα ευχάριστο πρωινό τραγούδι. Έτσι προετοιμάζετε τον εαυτό σας σωματικά και ψυχικά για την ημέρα που ξεκινά.
Τεντώστε όλα σας τα άκρα
Δοκιμάστε το πριν καν ανοίξετε τα μάτια σας. Σηκώστε το χέρι σας και τεντώστε το κάθε δάχτυλο, έπειτα τον καρπό κι έπειτα όλο το χέρι. Συνεχίστε με το άλλο χέρι και έπειτα κάντε το ίδιο και για τα πόδια. Τελειώστε τη διαδικασία τεντώνοντας το λαιμό και την πλάτη, έτσι ώστε να σηκωθείτε και από το κρεβάτι. Το στρέτσινγκ τονώνει τους μυς κάνει τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς.
Βουρτσίστε τη… γλώσσα σας
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «ξεφορτωθείτε» την άσχημη πρωινή αναπνοή και να την αντικαταστήσετε με φρέσκια και δροσερή. Εξάλλου, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό: περισσότερα από 300 είδη βακτηρίων βρίσκουν στέγη στο στόμα σας κάθε βράδυ. Νομίζετε ότι ένα γρήγορο βούρτσισμα δοντιών θα τα εξαφανίσει;
Απολαύστε τον καφέ και τη μυρωδιά του
Οι μυρωδιές σε πολλούς μοιάζουν ασήμαντες, αλλά αποτελούν μεγάλο μέρος της ημέρας μας και πολλές έχουν τη δύναμη να μας τονώσουν. Μια από αυτές είναι και το άρωμα του δυνατού καφέ, το οποίο «γαργαλάει» την όσφρησή μας, ενώ η καφεΐνη που περιέχει, διεγείρει το νευρικό σύστημα και μας βοηθάει να ξυπνήσουμε, αυξάνοντας την μυϊκή δραστηριότητα. Και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη βελτίωσε τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε τεστ συγκέντρωσης, επεξεργασίας πληροφοριών και επίλυσης προβλημάτων, προετοιμάζοντάς τους για μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά.
Πλυθείτε σωστά: γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι
Κατά μέσο όρο περνάμε 12 λεπτά στο ντους, χρόνος ο οποίος είναι καλός μόνο αν ετοιμαζόμαστε να βγούμε για βράδυ. Το πρωί πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα και ταυτόχρονα να απαλλαχτούμε από τη νυχτερινή εφίδρωση και τις ενδεχόμενες οσμές. Μπείτε στο ντους, δώστε βάση μόνο στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα και απλώς ξεπλύντε όλο το υπόλοιπο σώμα. Έτσι θα φρεσκαριστείτε και θα τονωθείτε μέσα σε μόλις 3 λεπτά.
Ακούστε ένα αγαπημένο τραγούδι
Τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μουσική; Συντονιστείτε στον ραδιοφωνικό σταθμό που σας ταιριάζει ή επιλέξτε το τραγούδι που αρμόζει στη στιγμή και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να τραγουδήσει ή ακόμη και να χορέψει, καθώς θα ντύνεστε ή θα ετοιμάζετε το πρωινό σας. Προτιμήστε ήπιες μελωδίες με ρυθμό κι αφήστε τους… Metallica για αργότερα.
Αποφύγετε τις κρίσιμες αποφάσεις της ημέρας
Θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν, δεν χρειάζεται να βιαστείτε να φέρετε στο μυαλό σας όλες τις αγχωτικές καταστάσεις τις οποίες πρέπει να λύσετε, από τα πρώτα λεπτά που θα ξυπνήσετε. Αν υπάρχει κάτι εξαιρετικά επείγον, φροντίστε να το λύνετε από το προηγούμενο βράδυ για να ξυπνάτε ξένοιαστοι.
Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας ανθρώπους
Είτε πρόκειται για το/τη σύντροφό σας, είτε για τα παιδιά σας, η αγκαλιά τους σίγουρα είναι από τα λίγες χαλαρωτικές πράξεις της ημέρας που σας βοηθούν να αποβάλλετε το στρες. Ξαπλώστε δίπλα τους, δώστε τους μια αγκαλιά, ξυπνήστε τους γλυκά και περιμένετε… ανταπόδοση την επόμενη μέρα. Το να ξυπνάς ή να σε ξυπνάνε με μια αγκαλιά, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα με τους καλύτερους οιωνούς και να βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση.
Κάντε ολιγόλεπτη γυμναστική
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ξεκινούν τη μέρα τους με γυμναστική έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μην τα παρατήσουν, γιατί κατά μία έννοια «ξεμπερδεύουν» νωρίς κι έτσι δεν έχουν όλη την ημέρα να ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες για να αποφύγουν την άσκηση είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω κακής διάθεσης από τη δουλειά. Και το πιο σημαντικό; Η γυμναστική παράγει ενδορφίνες (ορμόνες ευχαρίστησης) και όταν την πραγματοποιούμε το πρωί, αυτές μπορούν να διαρκέσουν όλη την υπόλοιπη μέρα.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin