Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Διάγγελμα Ομπάμα την Τετάρτη για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

http://www.faretra.gr/images/1_ydtmv.jpg 

Τις τελικές αποφάσεις για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η αποχώρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο, όμως μένει να διευθετηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των στρατιωτών που θα εγκαταλείψουν τη χώρα και το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης.
 
«Οριστικοποιεί τις αποφάσεις του και μελετά τις επιλογές του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ενώ αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε διάγγελμα την Τετάρτη για να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση.
Στο έδαφος του Αφγανιστάν βρίσκονται περί τους 100.000 στρατιώτες και -σύμφωνα με το BBC- η Ουάσινγκτον παραμένει διχασμένη τόσο για τον αριθμό των στρατιωτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν όσο και για τη διάρκεια που θα έχει επιχείρηση, μέχρι να περάσει έλεγχος της ασφάλειας της χώρας στις δυνάμεις του Αφγανιστάν. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα γίνει το 2014.

Αμερικανοί στρατιωτικοί φαίνεται να υποστηρίζουν τη σταδιακή αποχώρηση των στρατιωτών, όμως άλλοι αξιωματούχοι φαίνεται να ζητούν μία πιο άμεση και δραστική μείωση του στρατεύματος μέσα στους επόμενους μήνες.
Επίσης, ασκούνται έντονες πολιτικές πιέσεις. Είκοσι επτά γερουσιαστές, τόσο από το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και από το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έστειλαν κοινή επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα με την οποία ζητούν «αλλαγή στρατηγικής».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελικές αποφάσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ανακοινωθούν λίγα 24ωρα μετά την επίσημη παραδοχή του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και οι υπηρεσίες άλλων χωρών, έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

«Θα έλεγα ότι αυτές οι επαφές είναι πολύ προκαταρκτικές» είπε στο CNN, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί «ποιος αντιπροσωπεύει πραγματικά τους Ταλιμπάν», πριν η Ουάσινγκτον εμπλακεί σε συνομιλίες με κάποιον που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον ηγέτη των Ταλιμπάν,
δηλαδή τον Μουλά Ομάρ.
«Δεν θέλουμε να βρεθούμε να συνομιλούμε με κάποιον που στην πραγματικότητα είναι ανεξάρτητος» δήλωσε ο Γκέιτς.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin