Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Εξαγοράστηκαν 5 τ.χλμ. ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα!


Οι καθημερινές, πλέον, καταχωρήσεις ενώπιον της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα μπορεί να περνούν σχεδόν απαρατήρητες και να μην τους δίδεται σημασία. Ωστόσο, με τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο όργανο του ψευδοκράτους και βάσει των «νόμων» του μια συνολική έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων θεωρείται ήδη ως τουρκοκυπριακή.

Σύμφωνα με τους «νόμους» που ισχύουν στο ψευδοκράτους με την καταβολή αποζημίωσης προς τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών μέσω της «επιτροπής» τα συγκεκριμένα τεμάχια θεωρούνται αυτομάτως ότι ανήκουν στην «ΤΔΒΚ».

Το αντίτιμο που πληρώθηκε από την «επιτροπή» για την εξαγορά ελληνοκυπριακής γης ανέρχεται στις 59.321.440 στερλίνες.
Στο σύνολο της κατεχόμενης γης, που είναι πέραν των τριών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εξαγοράστηκαν μέσω της «επιτροπής» μπορεί να είναι μικρό ποσοστό αλλά θα πρέπει να αναλογιστεί ότι αυτή η έκταση αφορά μόνο για εκείνες τις υποθέσεις που λήφθηκαν αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αφορά 167 περιπτώσεις καταβολής αποζημιώσεων σε Ελληνοκύπριους από τις 245 που έλαβε μέχρι στιγμής η «επιτροπή».
Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθούν δύο περιπτώσεις που αφορούν αποζημίωση και ανταλλαγή που καλύπτουν 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς και πέντε υποθέσεις που αφορούν αποζημίωση και αποκατάσταση συνολικής έκτασης 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι 245 περιπτώσεις για τις οποίες η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις δεν είναι ούτε οι μισές από το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν ενώπιόν της και οι οποίες αυξάνονται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Μέχρι τις 16 Ιουνίου ενώπιον της «επιτροπής» κατατέθηκαν 1.317 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων. Ήδη κατά τη φετινή χρονιά έχουν καταχωρηθεί στην «επιτροπή» 477 αιτήσεις σε σύγκριση με 397 που καταχωρήθηκαν το 2010 που εθεωρείτο χρονιά ρεκόρ. Μόνο για το μήνα Ιούνιο υπάρχουν καταχωρημένες 78 αιτήσεις από Ελληνοκύπριους και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του μήνα να ξεπεράσουν τις 95 αιτήσεις του περασμένου Μαΐου.
Η αυξητική τάση που παρουσιάζεται στις καταχωρήσεις Ελληνοκυπρίων ενώπιον της «επιτροπής» έχει να κάνει και με τη γνωστή απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος και άλλοι εναντίον Τουρκίας.
Ως γνωστό, στη συγκεκριμένη υπόθεση γινόταν αναφορά στην τουρκική απόφαση ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα μπορούν να απευθυνθούν στην «επιτροπή» μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2011. Μια αναφορά που θεωρήθηκε από πολλούς πως εάν δεν πάνε στην «επιτροπή» θα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Ωστόσο στην απόφαση του ΕΔΑΔ σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρεται κάτι ανάλογο.
Δεν χάνουν την περιουσία τους
Αυτό που αποφάσισε το ΕΔΑΔ στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν πως όσοι θέλουν να διεκδικήσουν κάτι για τις κατεχόμενες περιουσίες τους θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στην «επιτροπή». Παράλληλα ήταν σαφές πως αυτό που θα χάσουν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα είναι το δικαίωμα να προσφύγουν απευθείας στο ΕΔΑΔ όπως έπρατταν στο παρελθόν. Πουθενά στην απόφαση δεν αναφέρεται ότι χάνουν τις περιουσίες τους και ούτε πως είναι υποχρεωτικό να πάνε στην «επιτροπή».
Αν και στην απόφαση ήταν σαφές πως δεν μπαίνει θέμα απώλειας περιουσίας, εντούτοις αυτό δεν έγινε ξεκάθαρο στους πολίτες που ζητούσαν να μάθουν για το εάν θα πάνε ή όχι στην «επιτροπή» και κυρίως δεν τους έγινε ξεκάθαρο πως αν δεν πάνε δεν θα τις χάσουν.
Ορισμένοι ωστόσο επέλεξαν, αντί να αναμένουν τη λύση του Κυπριακού και τη διευθέτηση του περιουσιακού, να πάνε στην «επιτροπή» και να πάρουν το όποιο ποσό που τους προσφερόταν ως αποζημίωση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin