Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Καταγγελίες για 200 στημένους διαγωνισμούς

Bιομηχανία διαγωνισμών με αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάδειξη αναδόχων αλλά και σειρά φωτογραφικών διατάξεων σε έργα κυρίως του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες.
Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα «Διαύγεια», η ΠΕΣΕΔΕ υποστηρίζει ότι τα έργα δημοπρατούνται με την μέθοδο της μελέτης -κατασκευής που ενέχει υποκειμενική κρίση στην ανάδειξη των αναδόχων, υπενθυμίζοντας ότι τα έργα αυτά, εγκρίνονται με αποφάσεις του υπουργείου.
«Πρόκειται για καθαρά φωτογραφικές διατάξεις. Είναι σαν να λένε ότι το πρώτο όνομα του αναδόχου αρχίζει από βήτα και έχει δύο λάμδα» σχολιάζει καυστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, σημειώνοντας ότι από τις δημοπρατήσεις αυτές, ευνοούνται «συγκεκριμένοι και εκλεκτοί κατασκευαστές, ενώ αποκλείονται από την συμμετοχή εκατοντάδες ικανές επιχειρήσεις του ΜΕΕΠ». 
 
Το υπουργείο έχει ενημερωθεί για τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας με επιστολή που εστάλη στον κ. Ρέππα την περασμένη εβδομάδα και με χθεσινή του ανακοίνωση τις χαρακτηρίζει ανυπόστατες. Στο υπουργείο συνδέουν τις καταγγελίες με την βούληση των εργολάβων να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και υπενθυμίζουν ότι «το σύστημα προσφοράς «Μελέτη - Κατασκευή», προβλέπεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία και δεν μπορεί να καταργηθεί». Για να μην γίνεται καταστρατήγηση υποστηρίζουν ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο μπαίνουν κανόνες περιορισμού μόνον για τις πραγματικά αναγκαίες περιπτώσεις ειδικών τεχνικών έργων που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Το υπουργείο έχει θορυβηθεί
Ο κ. Σαββίδης πάντως αναφέρει ότι υπουργείο έχει θορυβηθεί με τις καταγγελίες και αφήνει υπαινιγμούς για επίορκους υπαλλήλους και συμβούλους που έχουν μεθοδεύσει διαγωνισμούς.
Τα έργα που σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ, δημοπρατήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες φτάνουν τα 200 και αφορούν κυρίως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικά δίκτυα.
Φωτογραφικές διατάξεις καταγγέλλονται σε πολλά έργα και του υπουργείου πολιτισμού που αφορούν κυρίως αποκαταστάσεις διατηρητέων, επεμβάσεις σε ναούς κ.α, τα οποία όπως αναφέρει αναθέτονται με εισηγήσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων.
«Έχει στηθεί κάτω από την μύτη του υπουργού, βιομηχανία έκδοσης θετικών εισηγήσεων και αποφάσεων έγκρισης δημοπράτησης με πανομοιότυπες εισηγήσεις και πανομοιότυπη πάντα αιτιολόγηση περί δήθεν ειδικών έργων που χρήζουν ιδιαίτερης εμπειρίας, τα οποία όμως, έχουν κατασκευασθεί την τελευταία δεκαετία κατά εκατοντάδες ανά την Ελλάδα και πλέον δεν μπορεί να θεωρούνται «ειδικά», σημειώνει η ΠΕΣΕΔΕ. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin