Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Στους ψυχολόγους από τα 18 τους οι Έλληνες.

«Γιατρέ, βοήθεια. Δεν τα βγάζω πέρα. Δώσε μου κάτι για το άγχος. Δεν αντέχω. Τα βλέπω όλα μαύρα...». Είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες φράσεις και τα παράπονα που ακούνε το τελευταίο διάστημα ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνονται τα αιτήματα ανθρώπων κάθε ηλικίας για βοήθεια. 
 
Η οικονομική κρίση οξύνει τις οικογενειακές εντάσεις και το άγχος, δημιουργώντας ή εντείνοντας τα ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυσκολίες της εποχής στέλνουν όλο και περισσότερους Ελληνες στον ψυχίατρο και, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, στις επισκέψεις σε ειδικούς, ακόμη και στις απόπειρες αυτοκτονίας. 
«Το άγχος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα το οποίο αντιμετωπίζουν πλέον αρκετοί. Συχνά οδηγεί σε κρίσεις πανικού, προκαλώντας και αντιδράσεις με καταθλιπτικά στοιχεία. Οι δυσκολίες που προστέθηκαν σε πολλούς λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε αύξηση του άγχους, της δυσφορίας και της δυσθυμίας. Εχει τουλάχιστον ένα χρόνο που η συχνότητα της προσέλευσης έχει μεγαλώσει. Ο κόσμος έρχεται επειδή δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρόκειται σε ένα μεγάλο βαθμό για ανθρώπους ηλικίας 30-45 χρόνων οι οποίοι έχουν μείνει με πολλές υποχρεώσεις χωρίς να μπορούν πια να τις καλύψουν άνετα όπως παλιά. Οι νεότεροι βρίσκουν τρόπους να αντεπεξέλθουν. Αρκετοί έρχονται λέγοντας ότι δυσκολεύονται επειδή έχουν χρέη», λέει στον «Α» ο Απόστολος Αηδονόπουλος, ψυχίατρος, διευθυντής της μονάδας επανένταξης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). 

Πλήττονται οι παραγωγικές ηλικίες

Το ανησυχητικό είναι ότι η αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία του ΨΝΘ αφορά, σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο, παραγωγικές ηλικίες από 18 έως 60 ετών. «Πολλοί ζητάνε κάτι για να χαλαρώσουν, δηλαδή ένα φάρμακο για να μπορέσουν, όπως λένε, να φέρουν σε πέρας τις πιεστικές καταστάσεις που βιώνουν και να επινοήσουν λύσεις σε διάρκεια χρόνου. Η λύση δεν είναι βέβαια η συνταγογράφηση σε κάθε περίπτωση, αλλά η παροχή υποστήριξης και θεραπευτικής συμβουλής. Αναζητούμε τι χρειάζεται ο ασθενής και πώς μπορεί να το βρει, διότι δεν μπορείς να καταφεύγεις πάντα στο φάρμακο. Στο ΨΝΘ έρχονται πλέον και αρκετοί πολίτες επειδή δεν υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις που δεν προϋποθέτουν κόστος», προσθέτει ο κ. Αηδονόπουλος.
 
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin