Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 17 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Γερμανική «τορπίλη» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Συνεχίζονται οι εμπλοκές στις συμβάσεις εκσυγχρονισμού και κατασκευής των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς η «γερμανική κληρονομιά» αποδεικνύεται επαχθής και εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα.

Η εταιρεία HDW ανακοίνωσε λοιπόν χθες διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της ότι καταγγέλει τη σύμβαση υποκατασκευής που είχε συνάψει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) για το πρόγραμμα «Ποσειδών» που περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Η καταγγελία της HDW οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν κατέβαλε μέχρι την προθεσμία της 15ης Μαϊου τα 50 εκατομμύρια ευρώ της δόσης για την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων.

Και αυτό διότι έχουν μεταξύ άλλων προκύψει σοβαρές επιπλοκές μεταξύ των Γερμανών και της πλευράς του νέου ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, του Ισκαντάρ Σάφα, για μία σειρά ζητημάτων όπως π.χ η άρνηση των Γερμανών να καταθέσουν τα πιστοποιητικά διαφάνειας που προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο 3885/2010.

Η αρχική σύμβαση «Ποσειδών» προέβλεπε την ανακατασκευή τριών παλαιού τύπου υποβρυχίων, αλλά στην πορεία το υπουργείου Εθνικής Αμυνας διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν τόσο υψηλό που θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ανακατασκευάσει ένα και να αγοράσει δύο καινούργια.

Κατόπιν αυτού το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια αλλά τέσσερα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Δηλαδή, αν τελικά δεν χρειαζόταν έξι, γιατί τα παραγγείλαμε και αν τα χρειαζόταν, πώς θα καλυφθεί σήμερα το κενό των δύο.

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για το πρόγραμμα «Ποσειδών», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» που αφορά την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ένα στη Γερμανία (και είναι αυτό που έγερνε), και άλλων τριών στην Ελλάδα.

Πηγές των ναυπηγείων όμως έλεγαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνήσει η «Abu Dhabi Mar» και εφόσον τα χρήματα που της έχουν πληρωθεί δεν τα έχει πληρώσει και αυτή με τη σειρά της στους υποκατασκευαστές.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι, αν τελικά δεν είναι εφικτή η μεταφορά των χρημάτων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, τότε θα χαθεί ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια όλες οι πληρωμές από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προς τα ναυπηγεία είχαν αιτιολογία το πρόγραμμα «Ποσειδών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισημαίνεται ότι η καταγγελία δεν αφορά στην άλλη σύμβαση («Αρχιμήδης») σχετικά με τα άλλα τρία υποβρύχια τύπου 214 που είχαν παραγγελθεί μαζί με τον παραληφθέντα - πλέον - «Παπανικολή» και βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από την παράδοσή τους.

Για τα θέματα αυτά θα συζητήσουν την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και ο Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος πάντως φέρεται να έχει διαβεβαιώσει προφορικώς και γραπτώς την ελληνική πλευρά ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.Βαριά πληγωμένα είναι από χθες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την τορπίλη που εξαπέλυσε η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, κατασκευάστρια των ελληνικών υποβρυχίων, καταγγέλλοντας το πρόγραμμα κατασκευής δύο εκ των 6 νέων υποβρυχίων και αφήνοντας τους εργαζομένους ουσιαστικά χωρίς δουλειά.
 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin