Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Κυριακή 8 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Η απιστία είναι θέμα... αυτοπεποίθησης

 

Οι νέες έρευνες αλλάζουν τα δεδομένα που θέλουν τους άντρες να ξεπερνούν τις γυναίκες στο θέμα απιστίας και μας φανερώνουν ότι η απιστία δεν έχει να κάνει τόσο με το φύλο, όσο με την επαγγελματική θέση. 

 

Φαίνεται ότι η πεποίθηση πως οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να απατήσουν τις συζύγους τους «πάλιωσε». Aυτό που καθορίζει το βαθμό «πίστης» και ειλικρίνειας μέσα σε μια σχέση είναι η εξουσία που έχει κάποιος, ανάλογα με τη θέση του στην κοινωνία και την εργασία του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Psychological Science.
Εξουσία ίσον απιστία σύμφωνα με τους ειδικούς
«Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές έρευνες που υποδηλώνουν ότι το φύλο είναι ο πιο ισχυρός “δείκτης” απιστίας, αλλά καμία από αυτές τις μελέτες δεν έγινε πάνω σε δυναμικές γυναίκες, με αυτοπεποίθηση και εξουσία» εξηγεί ο Γιόρις Λέιμερς, του Πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, μάλλον τα συμπεράσματα μέχρι σήμερα ήταν κάπως… παραπλανητικά.
Ο Λέιμερς και η ομάδα του ανέλυσαν τις απαντήσεις 1.561 ατόμων που έλαβαν μέρος σε μια ανώνυμη έρευνα στο διαδίκτυο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το μέγεθος της εξουσίας που είχαν οι συμμετέχοντες στη δουλειά, το επίπεδο αυτοπεποίθησης που εκτιμούν πως έχουν και την αντίληψη που έχουν πάνω στους κινδύνους της απιστίας.
Η μελέτη αυτή αποκάλυψε δύο σημαντικά ευρήματα: πρώτον, ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στην εξουσία και την αυτοπεποίθηση και ότι το μέγεθος της αυτοπεποίθησης ενός ατόμου είναι αυτό που συνδέει την εξουσία με την απιστία και δεύτερον, ότι το φύλο των ισχυρών ατόμων δεν έκανε καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους, όσον αφορά απιστίες του παρελθόντος ή την επιθυμία να απιστήσουν.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Λέιμερς, η δημοφιλής πεποίθηση ότι οι άντρες είναι αυτοί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να… παραστρατήσουν οφείλεται στο ότι είναι αυτοί που καλύπτουν περισσότερες θέσεις ισχύος από τις γυναίκες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η απιστία δεν κοιτά φύλο, αλλά… εξουσία!
Τι να περιμένουμε στο μέλλον
Όλα τα παραπάνω φαίνεται να δείχνουν προς μία κατεύθυνση: όσο οι γυναίκες κατακτούν υψηλότερες θέσεις και θεωρούνται ίσες με τους άντρες, αναπόφευκτα θα αλλάζει και η συμπεριφορά τους, τόσο σε άλλους τομείς, όσο και στο θέμα απιστίας. Από την άλλη πάλι, η κρίση στην Ελλάδα δεν θα δώσει πολλά περιθώρια στις περισσότερες γυναίκες να ανελιχθούν επαγγελματικά, οπότε και θα καθίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη… φρόνιμες!

 

πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin