Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Οι πιστωτικές κάρτες... ρυπαίνουν

Οι πιστωτικές κάρτες... ρυπαίνουν 

Μια απειλή για το περιβάλλον βρίσκεται στο πορτοφόλι μας! Το «πλαστικό χρήμα» μένει στον πλανήτη για αιώνες, ενώ οι πράσινες πιστωτικές είναι ακόμα μακριά.

Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσες πιστωτικές κάρτες κατασκευάζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως; Η απάντηση μάς αφήνει έκπληκτους, καθώς εάν τις βάλουμε τη μια πάνω στην άλλη, η στοίβα θα έχει ύψος όσο 1,5 φορά το όρος Εβερεστ.

Μιλώντας με νούμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Κατασκευαστών Καρτών, κατασκευάζονται περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια πιστωτικές κάρτες τον χρόνο. Εάν λοιπόν, σκεφτόμαστε ότι το πλαστικό χρήμα είναι τόσο μικρό και ελαφρύ που είναι ακίνδυνο για τον πλανήτη, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

Το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι πιστωτικές κάρτες είναι ένα πολύ φτηνό, αλλά αφάνταστα ανθεκτικό πλαστικό το οποίο ονομάζεται πολυβινυλοχλωρίδιο, γνωστότερο ως PVC. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει πολλές βλαβερές χημικές ουσίες και δεν βιοδιασπάται όχι σε δεκαετίες, αλλά ούτε και σε αιώνες. «Το PVC είναι για πάντα», προειδοποιεί το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας.

Οι πρώτες προσπάθειες των εταιριών να κατασκευάσουν πράσινες πιστωτικές κάρτες δεν έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία, διότι δεν καταφέρνουν ταυτόχρονα να εγγυηθούν την ασφάλεια των συναλλαγών. Μια περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον πρόταση ήρθε από μια αμερικανική εταιρεία και αποτελείται από πολλαπλά στρώματα χαρτιού με ελαφριά πλαστικοποίηση.

Η κάρτα αυτή είναι μεν ικανή να φέρει έναν μοναδικό κωδικό καλυπτόμενο από μια λεπτή ταινία, δεν προτείνεται όμως ως ο αντικαταστάτης της πιστωτικής κάρτας. Είναι μια βραχυπρόθεσμη, βιώσιμη λύση για δωροκάρτες, προπληρωμένες κάρτες, κάρτες ενεργοποίησης και τηλεκάρτες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας ώστε να αντικαταστήσει την πιστωτική κάρτα, που έχει κύκλο ζωής 4 - 5 ετών.

Μέχρι λοιπόν, οι εταιρείες να καταφέρουν να φτιάξουν τις πραγματικά πράσινες πιστωτικές κάρτες, ας είμαστε περισσότερο ορθολογικοί στη χρήση τους. Δεν προστατεύουμε μόνο την τσέπη μας, αλλά και τον πλανήτη.
 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin