Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ο Ομπάμα δεν δίνει φωτογραφίες του Οσάμα

 

Τέλος στα σενάρια περί δημοσιοποίησης των φωτογραφιών που απεικονίζουν νεκρό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν έβαλε χθές  ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα αποφάσισε να μην ικανοποιήσει την επιθυμία της παγκόσμιας κοινότητας που ζητά να δει τα «πειστήρια» της δολοφονίας του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «δήλωσε ότι δεν αξίζει το ρίσκο να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν μετά το θάνατό του για να αποδειχτεί ότι είναι νεκρός»,  ανακοινώθηκε από το CBS στην ιστοσελίδα του, μετά τη συνέντευξη του προέδρου στην εκπομπή «60 λεπτά», συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Κυριακή.
«Οι κίνδυνοι της δημοσίευσής τους υπερβαίνουν τα οφέλη» αναφέρει ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκπομπής. «Ο Οσάμα μπιν Λαντεν δεν είναι τρόπαιο. Είναι νεκρός και τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στον αγώνα μέχρι να εξαρθρωθεί η αλ Κάιντα», προσθέτει.

Πολλοί λένε ότι ο Λευκός Οίκος φοβήθηκε για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στον Αραβικό κόσμο ο οποίος ήδη απειλέι με αντίποινα για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

«Δεν υπάρχει λόγος να δείξουμε την φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχεις πεθάνει», ανέφερε στο CNN, Αμερικάνος αξιωματούχος.
«Έχουμε το DNA του, την γυναίκα του για να το πιστοποιήσει… είναι νεκρός… ποιος ο λόγος να δημοσιοποιήσουμε τις φωτογραφίες όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι νεκρός;», πρόσθεσε.
Από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να δείξουν στον κόσμο τις φωτογραφίες ή όχι.
Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν φούντωναν όλο και πιο πολύ και έφεραν τον Λευκό Οίκο πολύ κοντά στο να δώσει στη δημοσιότητα τις εικόνες, ενώ εκατομμύρια blog ανά τον κόσμο πλημμύρισαν με μηνύματα που θεωρούσαν φάρσα την επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν.
Τελικά ο Ομπάμα αποφάσισε να μην μας δείξει τις «φρικιαστικές» -όπως τις αποκάλεσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου- φωτογραφίες με το πτώμα του Μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ με δηλώσεις του χαρακτήρισε  «μία πράξη νόμιμης εθνικής άμυνας» την θανάτωση του Μπιν Λάντεν.
«Αν είχε προσπαθήσει να παραδοθεί, αυτός προφανώς θα είχε γίνει αποδεκτό από τους κομάντος, όμως δεν υπήρχε ένδειξη πως ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, οπότε, το να πυροβοληθεί και να θανατωθεί ήταν μια κατάλληλη ενέργεια», είπε.
Ιράκ: Ευτυχής ο Ζεμπαρί για το θάνατο του Μπιν Λάντεν
Απο την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιγιάρ Ζεμπαρί ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εκείνων που εκ των υστέρων ρίχνουν το ανάθεμα στον εκλιπόντα πλέον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

"Έλαβε αυτό που του άξιζε" δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ιράκ, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι η εκτέλεση του Άραβα τρομοκράτη ήταν ένα πλήγμα στο ηθικό των οπαδών αλλά και των θαυμαστών του.

"Ο Μπιν Λάντεν ήταν το σύμβολο και η προσωποποίηση του κακού. Ο θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για το ηθικό των οπαδών του, ο ψυχολογικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος", είπε ο Ζεμπαρί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

"Εμείς οι Ιρακινοί και το λέω αυτό απερίφραστα, είμαστε χαρούμενοι που ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε. Ήταν ένας τρομοκράτης και του συνέβη αυτό που του άξιζε".

Ο Ζεμπαρί ανέφερε ότι η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικές ομάδες είχαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές που κατοικούνταν από Σουνίτες, μέχρι την αμερικανική εισβολή του 2003.

"Η Αλ Κάιντα έχει απολέσει την ικανότητά της να διενεργεί μόνιμα έναν τρομοκρατικό πόλεμο. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν πλέον να δρουν από τις απελευθερωμένες ζώνες, δεν ελέγχουν καμία πόλη. Τώρα χρειάζονται ένα με δύο μήνες για να προετοιμάσουν μια επιχείρηση" υπογράμμισε ο Ιρακινός ΥΠΕΞ.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος επεσήμανε ακόμα ότι η Αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε από το θάνατο των ηγετών της αλλά και από τον περιορισμό τόσο των εναλλακτικών επιλογών όσο και της έκτασης των περιοχών όπου μπορεί να κινείται και να βρίσκει καταφύγιο, κυρίως από το 2006-2007, όταν οι Σουνίτες ηγέτες έκαναν στροφή και συμμάχησαν με τους Αμερικανούς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin