Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Πώς αντιμετωπίζεται;

 
Συνήθως υποχωρεί μόνη της, υπάρχουν ωστόσο και πιο σοβαρές περιπτώσεις. Αν ο ερεθισμός συνοδεύεται από «ανυποχώρητο» πόνο στο μάτι ή προβλήματα στην όραση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Αμάν πια αυτά τα λουλούδια και η γύρη τους. Πώς να αναπτύξετε τον ρομαντισμό και την ερωτική σας διάθεση έτσι όπως σας κατάντησαν τα μυρωμένα, χρωματιστά και ύπουλα άνθη, που παρά την αγγελική τους όψη σάς κάνουν να δακρύζετε, να βλέπετε θολά και να ξύνεστε όλη την ώρα; Ένα θαμπό πέπλο καλύπτει τους οφθαλμούς σας. Μην ολιγωρείτε λοιπόν.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
 
Ο βολβός του ματιού στο πρόσθιο μέρος και η εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου καλύπτονται από μία πολύ λεπτή και διάφανη μεμβράνη, η οποία ονομάζεται επιπεφυκώς. Τα μάτια μας είναι συνεχώς εκτεθειμένα στο περιβάλλον και πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή του επιπεφυκότος, προκαλώντας μία παθολογική κατάσταση που ονομάζεται επιπεφυκίτιδα.
 
Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
 
Εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:
 
• Η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα αποτελεί μέρος της εαρινής ρινοεπιπεφυκίτιδας και οφείλεται κατά κανόνα στη γύρη των διαφόρων δέντρων ή των φυτών.
 
• Η χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα οφείλεται συνήθως στα αλλεργιογόνα, στα οποία εκτίθεται το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή τα αλλεργιογόνα από τα οικόσιτα ζώα.
 
• Η εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα προσβάλλει πιο συχνά τους άρρενες ηλικίας 3-25 ετών. Είναι πιο συχνή σε ξηρά και ζεστά κλίματα. Αν και η νόσος μπορεί να είναι ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν τούτοις είναι εντονότερη κατά τους πιο ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου.
 
• Η αλλεργική βλεφαροεπιπεφυκίτιδα εξ επαφής οφείλεται συνήθως σε χρήση καλλυντικών ή φαρμάκων, στην οποία εκτός από τον επιπεφυκότα πάσχουν και τα βλέφαρα.
 
ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
 
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα των ματιών, ο έντονος κνησμός (φαγούρα), το αίσθημα τσουξίματος ή ξένου σώματος (σαν να υπάρχει άμμος στα μάτια), η φωτοφοβία (ενόχληση στο έντονο φως), η δακρύρροια και, ενδεχομένως, θάμβος στην όραση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε βαρύτητα, άλλοτε είναι συνεχή και άλλοτε διαλείποντα. Στην εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα υπάρχει και κολλώδες, παχύρρευστο έκκριμα, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες, το οποίο είναι αρκετά ενοχλητικό, καθώς μερικές φορές δεν ανοίγουν καλά τα βλέφαρα. Σε βαριές καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθεί και ελαφρύ οίδημα των βλεφάρων.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και εμφανίζονται για πρώτη φορά, πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή οφθαλμιάτρου. Αν πρόκειται για γνωστό πρόβλημα που εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα, για παράδειγμα κάθε άνοιξη, μπορεί να απευθυνθείτε κατευθείαν στον αλλεργιολόγο. Αφού γίνει η διάγνωση του είδους της επιπεφυκίτιδας, θα συστηθεί η πρέπουσα φαρμακευτική αγωγή.
 
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
 
• Βάλτε κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια.
 
• Αν φοράτε, αφαιρέστε τους φακούς επαφής και χρησιμοποιήστε γυαλιά.
 
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «τεχνητά δάκρυα» ή σταγόνες φυσιολογικού ορού για να ανακουφιστούν τα μάτια σας.
 
• Μην τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια.
 
• Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.
 
• Μη χρησιμοποιείτε καλλυντικά ματιών (μέικ-απ, μάσκαρα κτλ.) όσο πάσχουν τα μάτια σας και ποτέ μη μοιράζεστε τέτοια καλλυντικά με άλλα άτομα.
 
• Μη φοράτε ποτέ φακούς επαφής άλλου ατόμου.
 
• Φοράτε γυαλιά ηλίου για τη μείωση της φωτοφοβίας.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin