Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Ελλάδα - Τουρκία κατασκευάζουν όπλα διασποράς

Απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις των ΗΠΑ για μη κατάργηση των όπλων διασποράς επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, το 2007 – 2008, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην υπογραφή της Συνθήκης του Όσλο, για την... απαγόρευση παραγωγής, µεταφοράς και αποθήκευσης των πυροµαχικών διασποράς.


Σύμφωνα με απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που διέρρευσαν από το Wikileaks και δημοσίευσαν τα “Νέα”, ενάμιση χρόνο πριν την υπογραφή της Συνθήκης, Έλληνας διπλωµατικός υπάλληλος διεµήνυε στους Αµερικανούς, ότι η χώρα µας συµφωνούσε µε την αµερικανική θέση για τα όπλα διασποράς.

Σηµειώνεται δε, ότι όπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Ελλάδα παράγουν όπλα διασποράς και 108 χώρες διεθνώς εκ των οποίων οι 33 είναι ευρωπαϊκές, συµµετέχουν στη σύµβαση για την κατάργησή τους είτε ως συµβαλλόµενα µέρη είτε ως υπογράφοντες.

Ανάµεσά τους περιλαµβάνονται οι Γερµανία, Γαλλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιαπωνία και πολλές ακόµα. Οχι όµως η Ελλάδα.

Στα τέλη Μαΐου, άλλο τηλεγράφηµα εµφανίζει τον ίδιο διπλωµατικό υπάλληλο να αναφέρει ότι οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Αµυνας είναι “όσο πιο κοντά γίνεται στις (θέσεις των) ΗΠΑ”, καθώς και ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε στη σύσκεψη για τα όπλα διασποράς στη Λίμα, επειδή οι διοργανωτές ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συµµετέχοντες και όχι λόγω των θέσεων της χώρας µας.

“Πλήρως δεσμευμένη” η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις

Σε συνάντηση του συγκεκριμένου Έλληνα διπλωµάτη µε τους Αµερικανούς για τα όπλα διασποράς το Δεκέµβριο του 2007, λίγες ηµέρες µετά τη σύσκεψη της Βιέννης στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Οσλο, η χώρα µας ανακοίνωσε ότι δεν θα συµµετέχει σε άλλα µίτινγκ και ότι είναι “πλήρως δεσµευµένη” στις διαπραγµατεύσεις για τα πυροµαχικά διασποράς υπό τη Σύµβαση για Ορισµένα Συµβατικά Οπλα.

“Η Ελλάδα επιπροσθέτως µοιράζεται την ανησυχία των ΗΠΑ, ότι υπάρχουν διατάξεις που εξετάζονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Οσλο, οι οποίες θα µπορούσαν να έχουν σηµαντικές επιπτώσεις στη στρατιωτική συνεργασία µεταξύ των κρατών που υιοθετούν τέτοιους όρους για τα πυροµαχικά διασποράς και αυτών που δεν υιοθετούν”, αναφέρεται.

Επιπλέον στο διπλωµατικό έγγραφο ο 'Ελληνας διπλωµάτης φέρεται να λέει στους Αµερικανούςεµείς είµαστε µαζί σας” και να ζητά από στελέχη της αµερικανικής πρεσβείας να κρατούν ενήµερους τους Έλληνες αξιωµατούχους – ιδίως τον Έλληνα πρεβευτή στη Γενεύη – για τις ανησυχίες και τις ενέργειες των ΗΠΑ στο συγκεκριµένο θέµα.

Την ίδια περίοδο, στις αρχές Δεκεµβρίου 2007, ο Πορτογάλος πρεσβευτής, Κάρλος Φρότα, εµφανίζεται σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, να δηλώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει σύµβαση για τα όπλα διασποράς το συντοµότερο δυνατόν”.

Αυτή η δήλωση έγινε στα πλαίσια των διαβουλεύσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ για τον αφοπλισµό και τη µη διάδοση πυρηνικών, όπου ο κ. Φρότα καλωσόρισε τη σύµφωνη γνώµη των Αµερικανών για διαπραγµατεύσεις στα πυροµαχικά διασποράς υπό το πρίσµα της Σύµβασης για Ορισµένα Συµβατικά Οπλα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. "θα προτιµούσε µία πιο φιλόδοξη εντολή”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας σχετικά µε την “υπονόµευση της στρατιωτικής διαλειτουργικότητας µέσω της καθολικής απαγόρευσης των όπλων διασποράς”.

"Νο 1 δολοφόνος αμάχων"

Ολοι πλέον γνώριζαν ότι οι διαπραγµατεύσεις είχαν µπει στην τελική ευθεία όσον αφορά τη µάχη για την απαγόρευση των πυροµαχικών που για περισσότερο από 40 χρόνια σκοτώνουν και τραυµατίζουν αθώους πολίτες σε τουλάχιστον 20 χώρες, σύµφωνα µε στοιχεία µη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οπως επισηµαίνει η Διεθνής Αµνηστία, οι βόµβες διασποράς έχουν προκαλέσει τον θάνατο των περισσότερων αµάχων στο Ιράκ το 2003 και το Κοσσυφοπέδιο το 1999 από οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστηµα.

"Η µαζική χρήση αυτών των όπλων από το Ισραήλ στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2006 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 αµάχους στη διάρκεια του έτους µετά την κατάπαυση του πυρός", υποστηρίζει η Διεθνής Αµνηστία.

"Τέτοιου είδους πυρομαχικά έχουν θεμιτό ρόλο στις επιχειρήσεις"

Από το Σεπτέµβριο του 2004 οι ΗΠΑ άρχισαν να δείχνουν ανοιχτά τις προθέσεις τους για το φλέγον ζήτηµα των βοµβών διασποράς:

“Σε κάθε περίπτωση οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν θα µπορούσαν να υποστηρίξουν ένα µορατόριουµ ή απαγόρευση στη χρήση των πυροµαχικών διασποράς, όπως υποστηρίζουν µερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέτοιου είδους πυροµαχικά έχουν έναν θεµιτό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν προκαλούν απαραίτητα µεγαλύτερα ανθρωπιστικά προβλήµατα απ’ ό,τι άλλα πυροµαχικά”, αναφέρεται σε τηλεγράφηµα.

Τον Μάρτιο του 2008 σε άλλο απόρρητο τηλεγράφηµα, µε θέµα την παράδοση διαβήµατος για τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάργηση των όπλων διασποράς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα µας επέδειξε την πρέπουσα αλληλεγγύη στις αµερικανικές θέσεις.

Αναφέρθηκε δε το εξής: “Αν και ισχύει “de facto moratorium” στη χρήση των πυροµαχικών διασποράς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, το στρατιωτικό δόγµα της Τουρκίας συνεχίζει να επικαλείται τη χρήση πυροµαχικών διασποράς σε περίπτωση “ολοκληρωτικού πολέµου””.

Με διαφορά µόνο µίας ηµέρας εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα από τις αµερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα ενηµερώνουν τον Μάιο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενόψει της Σύσκεψης του Δουβλίνου, στα πλαίσια της Διαδικασίας του Οσλο.

Στο τηλεγράφηµα από την Αθήνα περιγράφεται ότι Έλληνας αξιωµατούχος εξέφρασε την εκτίµησή του σχετικά µε "την αναγνώριση της Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της Ελλάδας να απέχει από τη Διαδικασία του Οσλο βασιζόµενη σε ανησυχίες που απορρέουν από τα όπλα διασποράς".

Η επόµενη σύσκεψη µετά το Δουβλίνο ορίστηκε για τις 3 Δεκεµβρίου στο Οσλο, όπου θα έµπαιναν και οι υπογραφές των χωρών µελών της σύµβασης για τα όπλα διασποράς, ενώ από τον Ιούλιο η Ισπανία είχε θεσπίσει ειδική διάταξη για την απαγόρευση της µεταφοράς τους και την καταστροφή των αποθεµάτων.

Δύο µήνες µετά οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Γεωργιανούς ότι "χρησιµοποίησαν συστήµατα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων µε πυροµαχικά διασποράς κατά αµάχων".

Στις 28 Νοεµβρίου 2008, πέντε ηµέρες πριν από την έναρξη των εργασιών στο Οσλο, Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαίωσαν στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τη Σύµβαση.

Στο τηλεγράφηµα της πρεσβείας στην Αθήνα, διπλωµατικός υπάλληλος φέρεται να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Σύµβασης και ότι δεν συντόνιζε κάποιες ενέργειες µε άλλες χώρες που δεν θα υπογράψουν.

Ελλάδα και Τουρκία παράγουν πυρομαχικά διασποράς

Όπως αναφέρουν τα “Νέα” (19/05), δύο από τα προϊόντα που  εκτίθενται στον  online κατάλογο της εταιρείας Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ) χαρακτηρίζονται από µη κυβερνητικές οργανώσεις ως “πυροµαχικά διασποράς”.

Πρόκειται για τα πυροµαχικά GRM20 107 χιλιοστών και GRM49 155 χιλιοστών, εκ των οποίων το πρώτο περιέχει 20 βοµβίδες και το δεύτερο 49.

Αντίστοιχα η Τουρκία, σύµφωνα µε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων σχετικά µε την πολιτική και την πρακτική των κρατών για τα όπλα διασποράς, παράγει επίσης δύο είδη τέτοιων πυροµαχικών: βλήµα 155 χιλιοστών και ρουκέτα 122 χιλιοστών.

Σε ερώτηµα που υπέβαλε τον Νοέµβριο του 2010 ο πρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης µε θέµα τη Σύµβαση των Οπλων Διασποράς, ο υπουργός Αµυνας,  Ευ. Βενιζέλος, απάντησε ότι “δεν είµαστε ακόµη σε θέση να προσχωρήσουµε στην εν λόγω σύµβαση για πολύ σοβαρούς λόγους που αφορούν αποκλειστικά την εθνική άµυνα της χώρας και την περιφερειακή ισορροπία”.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Αµυνας είπε ότι ναι µεν η σύµβαση έχει υπογραφεί από έναν υψηλό αριθµό χωρών, “καλύπτει όµως µόνον ένα µικρό ποσοστό (10%-15%) της παγκόσµιας παραγωγής, κατοχής και διακίνησης όπλων διασποράς”.

Σηµειώνεται ότι από τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες συµβαλλόµενα µέρη στη Σύµβαση του Οσλο είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, ενώ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν προς το παρόν επικυρώσει η Ιταλία και η Κύπρος

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin