Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Τι μπορεί να μας διδάξει η προϊστορική διατροφή

 

Ομάδα επιστημόνων άρχισε να ερευνά τη διατροφή των προϊστορικών ανθρώπων και ότι αυτή μπορεί να μας διδάξει. Η έρευνα εστιάζει στον άνθρωπο των σπηλαίων, που έζησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια χρόνια πριν και στον τρόπο που κατανάλωναν την τροφή οι κυνηγοί, ώστε να ενισχυθεί η σύγχρονη διατροφή.
Οι πρόγονόι μας, στην παλαιολιθική εποχή, 2,5 εκατομμύρια χρόνια έως 12.000 χρόνια πριν, πιστεύεται ότι βάσιζαν τη διατροφή τους σε λαχανικά, φρούτα, καρπούς, ρίζες και κρέας. Δημητριακά, πατάτες, ψωμί και γάλα δεν υπήρχαν καθόλου. Με την ανάπτυξη της γεωργίας, περίπου 10.000 χρόνια πριν, η διατροφή μας εξελίχτηκε για να περιλάβει τις τροφές που θεωρούμε σήμερα βασικά προϊόντα.


Είμαστε προγραμματισμένοι να καταναλώνουμε τα σύγχρονα τρόφιμα ή είναι καλύτερα να ακολουθούμε τη διατροφή των προγόνων μας; Ειδικοί από πολλούς κλάδους, όπως εξελικτική γενετική, ανθρωπολογία, επιστήμη τροφών και βοτανολογία προσπαθούν να βρουν την απάντηση.
Ο Dr Mark Berry, δηλώνει ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια υγιεινή διατροφή για τον σημερινό άνθρωπο, λαμβάνοντας έμπνευση από τη διατροφή του προϊστορικού ανθρώπου.
Η παλαιολιθική διατροφή χαρακτηριζόταν από τεράστια ποικιλία λαχανικών. Οι άνθρωποι τότε κατανάλωναν 20 έως 25 φυτικά τρόφιμα την ημέρα, δηλώνει ο Dr Berry.
Ο προιστορικός άνθρωπος δεν ήταν σαρκοβόρος, αλλά παμφάγο όν που αγαπούσε και τα λαχανικά. Μάζευε σπόρους, χρησιμοποιούσε φυτά και βότανα για γεύση και συντηρούσε το ψάρι και το κρέας, ενώ μάζευε άγρια μούρα. Η ανάγκη του για άλλες αναγκαίες ουσίες βρίσκονταν στα ψάρια, ενώ επιπλέον πρωτεΐνες λάμβανε από όσπρια.
Η διατροφή πριν την εποχή της γεωργίας περιλάμβανε λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερα λιπαρά και περισσότερα λαχανικά. Φαίνεται πως ήταν πιο υγιεινή διατροφή, δηλώνει ο Mark Thomas, από το University College London, ο οποίος προσθέτει ότι ο παλαιολιθικός άνθρωπος μπορεί ενδεχομένως να πέθαινε νωρίτερα από εμάς αλλά δεν πέθαινε από κακή διατροφή.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής των κυνηγών χαρακτηριζόταν από χαμηλότερη εμφάνιση ‘νόσων της αφθονίας’, όπως διαβήτη 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο.
Αν και έχουμε προσαρμοστεί σε πολύ διαφορετική διατροφή για χιλιάδες χρόνια, ο Καθηγητής Thomas δηλώνει: υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της διατροφής για την οποία εξελιχτήκαμε και αυτής που ακολουθούμε στην πραγματικότητα. Αναφέρει το γάλα σαν παράδειγμα, στο οποίο έχουν προσαρμοστεί οι άνθρωποι με το χρόνο. Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο γάλα, αλλά δεν μπορούσαν να το χωνέψουν, σε αντίθεση με τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει προσαρμοστεί σε μια διατροφή πλούσια σε γάλα. Όμως οι φυτικές τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας ήταν εντελώς διαφορετικά. Είχαν μικρή σχέση με τα λαχανικά και τα δημητριακά που βλέπουμε σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η Καθηγήτρια Monique Simmonds, εξηγεί ότι η ανάπτυξη της γεωργίας σήμαινε ότι τα δημητριακά καλλιεργούνταν σε ευρεία κλίμακα, για να υπάρξει οικονομικό όφελος. Αντί να αναπτυχθούν τοπικά προϊόντα η γεωργία ενεθάρρυνε την παραγωγή δημητριακών όπως το σιτάρι, που είχαν διεθνή αγορά. Και έτσι η διατροφή μας άρχισε να συρρικνώνεται και τα δημητριακά γίνονταν όλο και περισσότερο επεξεργασμένα μέχρι που έμειναν λίγες ποικιλίες σιταριού και καλαμποκιού.
Η Simmonds, δήλωσε ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την επεξεργασμένη ζάχαρη και τη βαριά σε υδατάνθρακες διατροφή και να αντικαταστήσουμε ορισμένα τρόφιμα που χάσαμε.
Τα φυσικά γονίδια των ειδών των φυτών που συλλέγουν οι επιστήμονες θα δώσουν μια ιδέα σχετικά με τους ‘ ακατέργαστους συγγενείς’ των δημητριακών που γνωρίζουμε σήμερα.
Κοιτάζοντας το παρελθόν μπορεί να ανακαλύψουμε πώς να ζήσουμε πιο υγιεινά.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin