Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

PostHeaderIcon Οι Ελληνίδες "ξεχνάνε" τεστ Παπανικολάου

Οι Ελληνίδες "ξεχνάνε" τεστ Παπανικολάου 

Στις γυναίκες που ζουν σε αστικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζεται συχνότερα ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος αποτελεί σήμερα τη δεύτερη, κατά σειρά συχνότητας, αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο, παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη.
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει ενταχθεί σε κρατικά προγράμματα και το ποσοστό κάλυψης κυμαίνεται από 50% έως 93%, το ποσοστό 32,3% της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλό.

Δυστυχώς, οι Ελληνίδες, αν και γνωρίζουν ότι πρέπει, συνεχίζουν να μην κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτά διαστήματα, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές και ως προς τον εμβολιασμό κατά του ιού.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη στάση στην έλλειψη παιδείας σε θέματα πρόληψης, στην έλλειψη οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού, αλλά και στην ανεπαρκή ενημέρωση του κοινού.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από στοιχεία έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» (Οκτώβριος 2005-Ιανουάριος 2011) της Α΄και της Δ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ο ιός HPV πλήττει πιο συχνά τις αστές
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ο ιός HPV ανιχνεύτηκε στο 5,78% των 5.379 Ελληνίδων, που αποτέλεσαν το δείγμα στο οποίο βασίστηκε. Στις γυναίκες αυτές, που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, ο πιο συχνός ογκογόνος (καρκινογόνος) υπότυπος του ιού είναι ο 16 (24,81%), ενώ ακολουθεί ο 31 (8,81%).

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin