Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Τηλεστάρ από το PC σας!

Ενας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθµός, από το σπίτι σας κατευθείαν στοInternet. Τηλεοπτικάσόουσε απευθείας µετάδοση, µε εκατοντάδες ή και χιλιάδες τηλεθεατές. Και όλα αυτά µε ελάχιστο κόστος. Ακούγεταισαν σενάριο επιστηµονικής φαντασίας. Και όµως, χιλιάδες χρήστες από όλοτον κόσµο συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας ήδη µεταδίδουν σε πραγµατικό χρόνο.

Η υπηρεσία Ustream(www. ustream.tv)συνδυάζει τη λογική του YouTube, επιτρέπονταςστους χρήστες της να ανεβάζουν τα προσωπικά τους βίντεο, µε τη διαφορά ότι όλα γίνονται σε ζωντανή µετάδοση. Καιεπιπλέον, πέρα από την εικόνα, οπαρουσιαστής µπορεί να δέχεται σχόλια από το κοινό µέσα από chat και να απαντά σε αυτά όσο τρέχει η εκποµπή σε πραγµατικό χρόνο.

Το Ustream έκανε το µεγάλο µπαµ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωµένων Πολιτειών, όταν φιλοξένησε online debates των υποψηφίων, αλλά και στελεχών τους µε ζωντανή συµµετοχή από το κοινό. Το χρησιµοποίησαν χιλιάδες Ιάπωνες ανεβάζοντας σε πραγµατικό χρόνο εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα, δίνοντας ζωντανές πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισµόκαι το τσουνάµι που ακολούθησε. Και βέβαια, έχει τους δικούς του φανατικούς χρήστες στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας ∆ερδεµέζης είναι ένας από αυτούς. Κάθε Τρίτη και Πέµπτη, στις 10 το βράδυ, µεταµορφώνεται στην ψηφιακή του περσόνα, τον Cowboy, και µεταφέρει τους φίλους της εκποµπής του στην «Aγρια ∆ύση του κυβερνοχώρου», όπως ο ίδιος διατείνεται.

Ηδη από τον προηγούµενο Νοέµβριο, το σόου του Cowboy µεταδίδεται ζωντανά στο Ustream, παρουσιάζοντας νέα, εξελίξεις και τάσεις από τον κόσµοτης ψηφιακής διασκέδασης, των βιντεοπαιχνιδιών αλλά και των e-sports, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Τουλάχιστον 50 έως 100 φανατικοί φίλοι παρακολουθούν ζωντανά την εκποµπή και σχολιάζουν όσα συµβαίνουν, ενώ αν αθροίσει κανείς και εκείνους που παρακολουθούν στη συνέχεια κάθε εκποµπή καθώς τα βίντεο στο Ustream αποθηκεύονται στο κανάλι του χρήστη (http: //www. ustream. tv/channel/cowboytv), ο αριθµός ξεπερνά τα 300 άτοµα.

Οπως εξηγεί ο κ.∆ερδεµέζης, η προσπάθειά του,εµπνευσµένη από αντίστοιχα σόου στο εξωτερικό, είναιη πρώτη πουχρησιµοποιεί το νέο µέσο γιααυτόν τον σκοπό στην Ελλάδα και κρίνοντας από την ανταπόκριση του κοινού δείχνει ότι η ζωντανή e-τηλεόραση έχει µέλλον.

Το κόστος για να στήσει κανείς τον δικό του e-τηλεοπτικό σταθµό δεν είναι απαγορευτικό, τουλάχιστον στην αρχή. Το µόνο που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής µε ικανοποιητικά χαρακτηριστικά (µε µέσο κόστος ανάµεσα στα 1.500 και 2.000 ευρώ), γρήγορη σύνδεση στο Internet (µε κόστος περίπου 20-25 ευρώ τονµήνα), µια ψηφιακή βιντεοκάµερα υψηλής ευκρίνειας (µε κόστοςπου ξεκινά από τα 500 και φτάνει τα 1.000

ευρώ) και το σχετικόλογισµικό το οποίο µπορεί να είναι δωρεάν ή να κοστίζει έως 1.000 ευρώ.

∆ηλαδή, δεδοµένου ότι οι περισσότεροι φίλοι της τεχνολογίας έχουν πρόσβασηστα παραπάνω, µπορεί κανείς ουσιαστικάδωρέαν να κάνει τα πρώτα του πειράµατα στον κόσµο των ψηφιακών ζωντανών µεταδόσεων. Από εκεί καιπέρα, δεν υπάρχειόριο ως προς την ποιότητα αλλά και τον πλούτο του περιεχοµένου.

Ανεξάρτητα πάντως από τοκόστος και την ποιότητα, το Ustream καταφέρνει να σπάσειτα στεγανά της παραδοσιακής τηλεόρασης, επιτρέποντας στον καθένα να µετατραπεί σε έναν e-παρουσιαστή. Οπως τα blogs έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να µεταφέρουντις απόψεις τους έτσι και το Ustream βάζει στο παιχνίδι την εικόνα και µάλιστα σε ζωντανή µετάδοση, αλλάζοντας άρδην τον ψηφιακό χάρτη.
Επαγγελµατίες και ερασιτέχνες
Επαγγελµατικοί τηλεοπτικοί σταθµοί, όπως το αθλητικό δίκτυο ESPN στις Ηνωµένες Πολιτείες, χρησιµοποιούν το Ustream για να µεταδώσουν αγώνες ζωντανά, ενώ φανατικοί ερασιτέχνες αλλά και επαγγελµατίες του χώρου έχουν στήσει ψηφιακά στούντιο µε κόστος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin