Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon NASA: Πλήρης απογραφή του πληθυσμού

NASA: Πλήρης απογραφή του πληθυσμού 
Η NASA δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποστολής WISE, ενός υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου που πραγματοποίησε μια πλήρη απογραφή του ουρανού και κατέγραψε εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες, άστρα, κομήτες και αστεροειδείς.

Αστρονόμοι από όλο τον κόσμο θα περάσουν χρόνια αναζητώντας νέα και ενδιαφέροντα σώματα να μελετήσουν. Εκτός από αντικείμενα εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ο θησαυρός του WISE περιλαμβάνει και πολλούς κοντινούς στόχους: είκοσι νέοι κομήτες και περισσότεροι από 33.000 νέοι αστεροειδείς που περιφέρονται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Από την εκτόξευσή του το Δεκέμβριο του 2009, το WISE (Ευρυγώνιος Εξερευνητής Υπέρυθρης Απογραφής) σάρωσε τον ουρανό μιάμιση φορά, μεταδίδοντας συνολικά 2,5 εκατομμύρια εικόνες.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία που έβλεπε το τηλεσκόπιο αντιστοιχεί γενικά στην εκπομπή θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι το όργανο μπόρεσε να διακρίνει μακρινά και ψυχρά αντικείμενα, καθώς και σώματα που κρύβονται πίσω από σύννεφα σκόνης που φαίνονται αδιαφανή στο ορατό φως.

Τον περασμένο Οκτώβριο εξαντλήθηκε το ψυκτικό υγρό που διατηρούσε παγωμένο τα θερμοευαίσθητα όργανα του WISE. To τηλεσκόπιο έχασε έτσι την ικανότητά του να βλέπει μακριά στο Σύμπαν και πέρασε τους τέσσερις τελευταίους μήνες της αποστολής του αναζητώντας κομήτες και αστεροειδείς.

Τον Φεβρουάριο, όταν τέλειωσε και αυτό το έργο, το τηλεσκόπιο τέθηκε οριστικά σε κατάσταση αναμονής.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin