Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Εγκαίνια για τη φυλακή του Ρήγα

 
Εγκαινιάζεται αύριο το μεσημέρι στο Βελιγράδι ο, ανακαινισμένος πλέον, Πύργος Νεμπόισα, στον οποίο μαρτύρησαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του.
Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης του Πύργου Νεμπόισα, που άρχισαν τον Ιούνιο του 2009, έγινε συντήρηση και διαμόρφωση του εσωτερικού του με τοποθέτηση δαπέδων και κλιμάκων σε τρία επίπεδα, ενώ διαμορφώθηκε και ο χώρος εισόδου στο μνημείο, για να καταστεί προσβάσιμο στους επισκέπτες. 

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η ιστορία του Πύργου. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στον «Ρήγα Βελεστινλή», ο δεύτερος εστιάζει στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και ο τρίτος αναφέρεται στο θέμα: «Ο κόσμος που αλλάζει. Το Βελιγράδι στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα».
Η αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου αποτελεί ένα έργο ελληνοσερβικής συνεργασίας και τα εγκαίνιά του θα κάνουν από κοινού οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και της Ελληνικής, Κάρολος Παπούλιας.
Να σημειωθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ), σε συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου, εκπόνησε το σχέδιο μετατροπής του Πύργου σε μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο αλλά και στην ιστορία του σε σχέση με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων, και εν γένει των Βαλκανικών λαών.

  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin