Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Δεν αποτελούν τεκμήριο οι αποδείξεις για το αφορολόγητο

Δεν αποτελούν τεκμήριο οι αποδείξεις για το αφορολόγητο 
Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι να καταμετρήσουν τις αποδείξεις που συγκέντρωναν όλο το περασμένο έτος ώστε να καταφέρουν να «κερδίσουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για το αν οι αποδείξεις που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι εκείνοι που θα δηλώσουν υψηλό ποσό αποδείξεων σε σύγκριση με το εισόδημά τους. Όμως αν οι αποδείξεις αυτές έχουν κατατεθεί στην εφορία ή της έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ηλεκτρονικών δηλώσεων τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα καθώς το ύψος των αποδείξεων εξαιρούνται από τον έλεγχο των τεκμηρίων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς με δηλώσεις του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων που κανονικά είναι να υποβληθούν από τις 3 Μαίου έως 31 Μαίου 2011. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών «αν υπάρξουν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις και τον τρόπο που αυτές θα υποβληθούν στην εφορία ανακοινώθηκε ότι με τον νόμο 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, της δημιουργίας δίκαιου φορολογικού συστήματος και της πάταξης της φοροδιαφυγής, μεταξύ των μέτρων που θεσπίστηκαν ήταν και το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις.

Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο δίνεται και η δυνατότητα επιστροφής φόρου, αν ο φορολογούμενος συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται για το αφορολόγητο όριο. (Συνολικά 15.000 ευρώ ο μεμονωμένος φορολογούμενος και 30.000 ευρώ η οικογένεια σε κοινή δήλωση).

Το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις αποδείξεις του έτους 2010 διευκρινίζει ότι πρέπει να συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011, που υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. ή στέλνονται ταχυδρομικά. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στην Δ.Ο.Υ., όταν ζητηθούν.

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους. Σημειώνεται ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζομένων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin