Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Εκατομμύρια σκύλοι - μούμιες στην Αρχαία Αίγυπτο

8 εκατομμύρια μουμιοποιημένα ζώα, όπως σκύλοι και τσακάλια ανακαλύφθηκαν σε στοές στη Σαχάρα της Αιγύπτου. Όμως δεν πρόκειται ακριβώς για ζώα θυσίας, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον των ειδικών για περαιτέρω μελέτες...


Τα 8 εκατομμύρια ζώα που σε νεαρή ηλικία βρήκαν το θάνατο και έπειτα μουμιοποιήθηκαν, βρέθηκαν στη Σαχάρα της Αιγύπτου, που ήταν η νεκρόπολη της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας και συγκεκριμένα στις «Κατακόμβες των σκύλων»,19ο αιώνα αλλά ποτέ δεν ανασκάφηκαν πλήρως. 
Ομάδα βρετανών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ προσπάθησε να ρίξει φως στο μυστηριώδες αυτό εύρημα. όπως είναι γνωστές . Πρόκειται για λαβυρινθώδεις στοές που είχαν αποκαλυφθεί τον Οι κατακόμβες, που ήταν αφιερωμένες στον Ανούβη, χρονολογούνται στο 747 με 730 π.Χ. Ο Ανούβης, είχε κεφάλι τσακαλιού και ήταν ο θεός των νεκρών. Σε ότι αφορά τα ζώα, ύστερα από την εξέταση που έχει γίνει στα κατάλοιπά τους, φαίνεται ότι τα περισσότερα ήταν μόλις μερικών ωρών ή ημερών όταν τα σκότωσαν και τα μουμιοποίησαν. Ο τεράστιος αριθμός των κουταβιών φανερώνει ότι πιθανότατα εκτρέφονταν κατά χιλιάδες σε αγροκτήματα γύρω από την αρχαία Μέμφιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Δεν πρόκειται ακριβώς για ζώα θυσίας», λέει ωστόσο ο επικεφαλής των ερευνών Πωλ Νίκολσον. Και προσθέτει πως «Η αφιέρωση ενός ζώου – μούμιας στον θεό θα πρέπει να ήταν μία ευσεβής πράξη. Κι αυτό γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι το ζώο ενεργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ του ανθρώπου και των θεών».
Για τον επικεφαλής των ερευνών τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν τη σχέση που είχαν οι άνθρωποι με τα ζώα εκείνη την εποχή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με αυτή που πίστευαν έως τώρα. «Στην πραγματικότητα, τίποτε σχεδόν δεν είναι γνωστό για αυτές τις κατακόμβες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολσον αφήνοντας για το μέλλον μία πιο ασφαλή ερμηνεία.
Οι κατακόμβες «εμφανίστηκαν» για πρώτη φορά το 1897 σε ένα χάρτη της νεκρόπολης της Σαχάρα, τον οποίο δημοσίευε ο γάλλος αιγυπτιολόγος Ζακ ντε Μοργκάν, σύμφωνα με το Βήμα. Σ΄αυτό το χάρτη υπήρχε και ένα σχέδιο για τις Κατακόμβες των σκύλων, χωρίς όμως άλλες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανακαλύφθηκαν. 

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin