Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon δωδωναία :: ένας θάμνος για τον κήπο σας

 
Η δωδωναία Dodonaea viscosa  είναι ένας αειθαλής ανθοφόρος θάμνος που ευδοκιμεί στις τροπικές, υποτροπικές και θερμές εύκρατες περιοχές της Αυστραλίας, Ασίας, Αμερικής & Αφρικής. Τον συναντάμαι συχνά στους ελληνικούς κήπους, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε συνδυασμό με άλλους θάμνους, σε φράχτες και δοχεία.
Ανάπτυξη:  γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, κατακόρυφη με πολυδιακλαδιζόμενους βλαστούς.

Φύλλα: στενόμακρα, παίρνουν κόκκινο χρώμα το χειμώνα ιδιαίτερα όταν το φυτό βρίσκεται σε ηλιαζόμενες θέσεις, είναι αρωματικά όταν συνθλίβονται.
Άνθη: ασήμαντα, χρώματος ροζ που εξελίσσονται όμως σε εντυπωσιακές σποροφόρες κάψουλες (μικρές σφαιρικές με 3-5 πτερύγια σαν χάρτινα), περίοδος ανθοφορίας από καλοκαίρι- φθινόπωρο
Έδαφος: όχι ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη
Καλλιέργεια: φυτέυετε σε ηλιόλουστες θέσεις για να διατηρεί το κόκκινο χρώμα των φύλλων. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, αφαιρείτε μόνο τα κατεστραμένα κλαδιά και όσα χαλάνε το σχήμα της κόμης.
Πολλαπλασιάζεται: με μόσχευμα ημίσκληρου ξύλου την άνοιξη ή το καλοκαίρι ή σπόρο
 Ειδικά θέματα: ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ευαίσθητο στα κοκκοειδή
 Info
Το ξύλο της δωδωναίας είναι πολύ σκληρό. Η φυλή Μαορί της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιούσαν το ξύλο της δωδωναίας για να δημιουργούν τα όπλα τους. Το όνομα που της είχαν δώσει  ήταν akeake, που σήμαινε «για πάντα».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin