Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Στην Πόλη το βραβείο καλύτερου κατασκευαστή λύρας

Με την απονομή των βραβείων στους τρεις καλύτερους κατασκευαστές λύρας έληξε ο δεύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός κατασκευαστών ποντιακής λύρας που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης.
Το πρώτο βραβείο πήρε ο κατασκευαστής από την Κωνσταντινούπολη, Μουσταφά Κιλίτς, το δεύτερο βραβείο πήρε ο Χρήστος Πολιτίδης και το τρίτο ο Γιάννης Δασκουλίδης, και οι δύο από τη Θεσσαλονίκη.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 32 κατασκευαστές από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα, με 50 λύρες.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές παίζουν και οι ίδιοι λύρα, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πόντιοι.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ηλιάδης τονίζει ότι «ο στόχος του διαγωνισμού πέτυχε απόλυτα, καθώς παρατηρήθηκε βελτίωση στην κατασκευή της λύρας, τόσο ηχητικά, όσο και αισθητικά».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το 2013 η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θα διοργανώσει συνέδριο με θέμα: «Η ποντιακή λύρα στον 21ο αιώνα», τα συμπεράσματα του οποίου θα αποτελέσουν την πρώτη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη για την ποντιακή λύρα, ως μουσικό όργανο, ενώ είπε ότι ο τρίτος διαγωνισμός κατασκευαστών θα διεξαχθεί σε πέντε χρόνια.
Στην κριτική επιτροπή εκτός από τον κ. Ηλιάδη συμμετείχαν οι καθηγητές λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης, σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Ηλίας Πετρόπουλος, στο πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, ο συντηρητής και κατασκευαστής μουσικών οργάνων Λάζαρος Ψηλάκης και ο κατασκευαστής Ηλίας Σαχίδης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin