Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Ουδέτερος ο Αμερικανός πρέσβης για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Αποφεύγοντας να καταδικάσει τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και της συχνά προκλητικής αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των εθνικών χωρικών υδάτων (“certain waters”), ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Smith εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Καθημερινή να μην αντιλαμβάνεται τον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο (“αν και το τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο στους τρίτους”!) και επιλέγει την εποικοδομητική ασάφεια σε ό,τι αφορά το Καστελλόριζο και την ιδιότυπη γεωγραφική διαφοροποίηση που επιχείρησε πρόσφατα ο Ahmet Davutoglu όταν δήλωσε ότι το ελληνικό ακριτικό νησί δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Καστελλόριζο ως τμήμα των Δωδεκανήσων, αλλά σπεύδει να σημειώσει ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Ο Smith καλεί την Τουρκία να συνεργασθεί για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την οποία περιγράφει ως πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ. Στο θέμα των Σκοπίων, ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα υιοθετήσουν τη νέα ονομασία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων, ενώ διαμηνύει ότι η όποια απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία.


Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ πιέζουν την Ε.Ε. να στηρίξει την ελληνική οικονομία, μιλάει για σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη και βρίσκει λογικό να συμμετάσχει η χώρα μας στην υπό σύσταση «Ομάδας Επαφής», ενώ δεν εκπλήσσει η δυσφορία του για τη δημοσιοποίηση απόρρητων τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks που δυσχεραίνει το έργο της αμερικανικής διπλωματίας.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin