Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Επιπτώσεις από την τρύπα του όζοντος και στην Ελλάδα

Η αραίωση στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Το φαινόμενο θα φτάσει στη χώρα μας σε μια-δυο εβδομάδας και απαιτείται προσοχή στην έκθεση στον ήλιο!
Στην περιοχή της στρατόσφαιρας πάνω από την Αρκτική, η αραίωση στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος έφτασε σε ποσοστό 40%, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, που παρατηρήθηκαν από την αρχή του χειμώνα έως τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις.
Πρόκειται για ρεκόρ, αφού η τελευταία αραίωση που παρατηρήθηκε ήταν σε ποσοστό 30%, γεγονός που έχει προκαλέσει σχετική ανησυχία στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, αφού πρόκειται να αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία σε διάφορες περιοχές της γης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Χρήστο Ζερεφό, το φαινόμενο θα επηρεάσει και την Ελλάδα τις ερχόμενες εβδομάδες. «Τα αυξημένα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που μετρώνται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αναμένεται ότι στις προσεχείς ημέρες θα παρατηρηθούν πάνω από τη Ρωσία, αλλά και πάνω από την Αλάσκα.
Η αραίωση του στρώματος του όζοντος είναι εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται ότι στις προσεχείς μία – δύο εβδομάδες οι αέριες μάζες, οι οποίες θα κινηθούν από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς τα μικρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα μεταφέρουν αέρα με πολύ ολίγο προστατευτικό όζον», τονίζει.
Εξηγώντας το φαινόμενο, κάνει λόγο για κλιματικές ανωμαλίες, οι οποίες οφείλονται και σε ανθρωπογενείς παράγοντες. «Η ακραία κατάσταση της ψύξης της κατώτερης ατμόσφαιρας και της αραίωσης του στρώματος του όζοντος οφείλεται κυρίως σε κλιματική ανωμαλία, που συνέβη στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας τους περασμένους λίγους μήνες. Ένα μέρος της ανωμαλίας της κλιματικής πιθανόν να συνδέεται και με το εξελισσόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, ο κ. Ζερεφός λέει πως «έστω και αν είναι ακόμα Απρίλιος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή στην έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα δε για τα μικρά παιδιά» και προσθέτει ότι ασφαλής έκθεση, κατά πάγιο κανόνα, γίνεται πριν τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το απόγευμα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin